MPSVR: Vrátenie zákona o starobnom dôchodkovom sporení ohrozí ich valorizáciu

Bratislava 2. januára (TASR) – Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR môže vrátenie zákona o starobnom dôchodkovom sporení vážne ohroziť prípravu na februárovú valorizáciu dôchodkov. Zvýšenie miery valorizácie, ktorú pri vrátení zákona navrhol prezident SR Rudolf Schuster, je podľa hovorcu rezortu Martina Danka nerealizovateľné a je v rozpore so zákonom o sociálnom poistení.

Nové prerokovanie reformného zákona bude možné najskôr na parlamentnej schôdzi, ktorá sa začne 20. januára. To podľa hovorcu poskytne len veľmi krátky čas na technickú prípravu zvyšovania dôchodkov, na ktorú mal byť pôvodne k dispozícii celý mesiac. Mieru valorizácie stanovuje zákon na základe vývoja inflácie a ďalších parametrov ekonomiky, pričom tento proces mal byť oslobodený od politického rozhodovania, zdôraznil. Prípadný vyšší rast dôchodkov podľa neho tiež de facto ukráti dôchodcov pri ďalšom zvyšovaní, ktoré sa má realizovať v decembri.

Za pozoruhodnú považuje Danko skutočnosť, že prezident vrátil zákon o dôchodkovom sporení len na základe navrhnutej valorizácie dôchodkov, bez toho, že by vzniesol závažné pripomienky k jeho ďalším častiam.

Rudolf Schuster dnes vrátil Národnej rade (NR) SR tento zákon s tým, že navrhol od 1. februára zvýšiť dôchodky nie o schválených 4 %, ale alternatívne až o 6 alebo 8 %.

Zákon o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý NR SR prijala 16. decembra 2003, predovšetkým stanovuje podmienky fungovania takzvaného kapitalizačného piliera budúceho penzijného systému a je tak jadrom penzijnej reformy presadzovanej vládou. Norma upraví najmä fungovanie dôchodkových fondov a ich správcovských spoločností, podmienky na účasť občanov v novom systéme, ako aj jeho kontrolu.

Prezident rozhodol o vrátení zákona päť dní pred vypršaním lehoty na jeho posúdenie, čo odôvodnil záujmom, „aby mohli byť zvýšené dôchodky vyplatené v čo najkratšom možnom termíne“.

Súvisiace články

Aktuálne správy