Slovenský maloobchod bol v novembri silnejší ako priemer EÚ

Medziročne maloobchod celej Európskej únie v novembri posilnil o 3,4 %, na Slovensku bol rast o 3,9 %. Medzimesačne tržby maloobchodu podľa údajov Eurostatu v rámci celej EÚ klesli o 0,1 %, na Slovensku sa ale zvýšili o 1,4 %

Sezónne upravené tržby maloobchodu eurozóny v novembri medzimesačne oslabili o 0,4 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa znížili o 0,1 percenta. Medziročne sa kalendárne upravené tržby maloobchodu eurozóny v novembri zvýšili o 2,3 percenta a v rámci celej EÚ o 3,4 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Slovenský maloobchod dosiahol lepšie výsledky v porovnaní s priemerom eurozóny aj celej EÚ, keď medziročne posilnil o 3,9 percenta a medzimesačne o 1,4 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, bol medzimesačný pokles najvýraznejší v Nemecku (-1,8 %) a v Rakúsku s Portugalskom (-1,3 %). Najviac tržby rástli v Luxembursku (6,2 %), Estónsku (1,7 %), v Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku (zhodne o 1,4 %).
Najvýraznejší medziročný rast maloobchodných tržieb v rámci EÚ bol v novembri v Luxembursku (12,4 %), v Slovinsku (11,3 %) a v Rumunsku (9,5 %). Medziročný pokles tržieb maloobchodu v novembri evidovali v Belgicku (-0,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy