Pokles kurzu libry zníži kúpnu silu britských spotrebiteľov

Prepad kurzu britskej libry podľa centrálnej banky zníži kúpnu silu britských spotrebiteľov. Znehodnotenie britskej meny, ktoré spôsobilo hlasovanie za vystúpenie krajiny z Európskej únie (EÚ), zvýši ceny v obchodoch, uviedol hlavný ekonóm britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Andy Haldane.

Prepad kurzu britskej libry podľa centrálnej banky zníži kúpnu silu britských spotrebiteľov.
Znehodnotenie britskej meny, ktoré spôsobilo hlasovanie za vystúpenie krajiny z Európskej únie (EÚ), zvýši ceny v obchodoch, uviedol hlavný ekonóm britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Andy Haldane. „To bude mať zase negatívny vplyv na kúpnu silu spotrebiteľov a môže to viesť k tomu, že znížia svoje výdavky.“
Britská ekonomika zatiaľ zvláda hlasovanie za brexit lepšie, než sa predpokladalo. Index nákupných manažérov (PMI) v dominantnom sektore služieb v decembri vzrástol prekvapivo až o 1 bod na 56,2 bodu a dostal sa na najvyššiu úroveň za takmer 1,5 roka.
Pozitívny vývoj v sektore služieb je jedným faktorom, prečo britská ekonomika zatiaľ nad očakávania dobre zvláda brexit, uviedol hlavný ekonóm inštitútu Markit Chris Williamson. PMI nad 50-bodovou hranicou signalizuje expanziu.
Vyhliadky pre rok 2017 sú však horšie. Experti, oslovení agentúrou Reuters, počítajú v tomto roku so zvýšením britského hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,1 %, čo je približne polovica v porovnaní s nárastom v roku 2016. Jedným z dôvodov je práve prudký pokles libry po júnovom referende, čo zdražuje dovoz. Rokovania o vystúpení krajiny z EÚ by sa mali začať najneskôr v koncom marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy