Pri Komárne zistili 3. ohnisko vtáčej chrípky, a to u voľne žijúcich vtákov

Pri obci Veľké Kosihy v okrese Komárno sa potvrdilo na Slovensku tretie ohnisko vtáčej chrípky (aviárnej influenzy subtypu H5), ktoré je zároveň prvým výskytom ochorenia u voľne žijúcich vtákov. Informovala o tom dnes Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.
„Na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Komárno bol 2. januára v poobedňajších hodinách prostredníctvom hospodára miestneho poľovného združenia nahlásený hromadný úhyn labutí na štrkovisku pred obcou Veľké Kosihy (rozloha vodnej plochy asi 12.300 štvorcových metrov,“ informovala veterinárna správa.
Inšpektor RVPS Komárno v utorok (3. 1.) v ranných hodinách vykonal obhliadku na mieste nálezu, pri ktorej sa zistilo 26 kusov uhynutých labutí a jedna labuť s ťažkými klinickými príznakmi, ktorá bola na mieste utratená. „Následne boli odobrané vzorky z jednej utratenej a z jednej ďalšej čerstvo uhynutej labute. V ten istý deň boli tieto vzorky osobne pracovníkom RVPS Komárno doručené na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu – Veterinárneho ústavu Zvolen (NRL),“ doplnila veterinárna a potravinová správa.
NRL v stredu (4. 1.) vo večerných hodinách informovalo o pozitívnom výsledku testovaných vzoriek na vírus aviárnej influenzy subtypu H5. „Typizácia neuraminidázy a stanovenie patotypu zatiaľ prebiehajú,“ dodala ŠVPS s tým, že v súčasnosti sa prostredníctvom RVPS Komárno prijímajú veterinárne opatrenia na zabránenie ďalšieho šírenia nákazy.
Druhé nálezisko vtáčej chrípky na Slovensku sa potvrdilo 4. januára u vtákov chovaných v ZOO Košice. O prvom ohnisku vtáčej chrípky v SR, v domácom drobnochove v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka, agrorezort informoval 29. decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy