Minulý rok sa v Británii predalo rekordných 2,7 milióna vozidiel

Predaj áut v Británii dosiahol v minulom roku nový rekord, keď oproti roku 2015 vzrástol o viac než 2 %. Tento rok sa však počíta s jeho poklesom.
Podľa britského Združenia výrobcov a predajcov automobilov (SMMT) sa napriek neistote plynúcej z rozhodnutia Britov opustiť Európsku úniu predalo v ostrovnej krajine minulý rok celkovo 2,7 milióna vozidiel. Oproti predchádzajúcemu rekordnému roku to znamená rast o 2,2 % a piaty rastový rok po sebe.
Výsledok výrazne prekonal odhady niektorých analytikov, ktorí očakávali pokles predaja, a to práve v dôsledku júnového referenda. V ňom Briti tesnou väčšinou nečakane odhlasovali odchod Británie z EÚ.
Tento rok však podľa ekonómov dôjde k približne 5-% poklesu predaja. Dôvodom je najmä pokles kurzu libry, ktorý bude predražovať dovoz, keďže drvivá väčšina áut predávaných v Británii sa dováža zo zahraničia. Ako uviedol šéf SMMT Mike Hawes, ak by sa stalo, že Británia nebude môcť s Európskou úniou voľne obchodovať a dôjde k zavedeniu ciel, cena každého dovezeného auta sa môže zvýšiť približne o 1500 libier (1765,8 eura).
Pokles dopytu už naznačil posledný mesiac roka. V decembri klesol predaj áut v Británii medziročne o viac než 1 %, čo predstavuje len tretí medziročný pokles za mesiac za takmer päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy