Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa však stále drží nad 56 USD/barel

Ceny ropy zaznamenali pokles, pod čo sa podpísali pochybnosti trhov, či najväčší ropní producenti znížia ťažbu v takom rozsahu, v akom ju v rámci dohody prisľúbili. Pokles bol však len mierny, keďže trhy na druhej strane podporili informácie o rekordnom predaji áut v USA, ako aj o poklese ropných zásob v Spojených štátoch.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci klesla do 8.03 h SEČ o 17 centov na 56,29 USD (53,93 eura) za barel (159 litrov). Klesla aj cena WTI s februárovým kontraktom, a to o 10 centov na 53,16 USD/barel.
Trhy sa podľa analytikov obávajú najmä toho, či štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti splnia svoje sľuby a ťažbu znížia o dohodnuté množstvo. Dôvodom obáv je fakt, že v minulosti členovia OPEC veľakrát svoje pôvodne sľuby v plnom rozsahu nedodržali.
Pokles cien ropy však nebol rozsiahly aj preto, že trhy podporila informácia Amerického ropného inštitútu (API) o vývoji ropných zásob v USA. API uviedol, že zásoby ropy v Spojených štátoch klesli minulý týždeň o 7,4 milióna barelov, zatiaľ čo analytici očakávali pokles o 2,2 milióna barelov.
Pozitívnou správou pre trhy s ropou bola aj informácia o predaji áut v USA. Ten v decembri vzrástol medziročne o 3 % a za celý rok dosiahol nový rekord 17,54 milióna vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy