V košickej ZOO sa potvrdilo ďalšie nálezisko vtáčej chrípky v SR

Na Slovensku sa potvrdilo druhé nálezisko vtáčej chrípky na Slovensku. Ide o chov vtákov chovaných v ZOO Košice. Informoval o tom dnes Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. O prvom ohnisku vtáčej chrípky v SR, v domácom drobnochove v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka, agrorezort informoval 29. decembra.
MPRV podľa neho preto vyzýva chovateľov, ale aj verejnosť, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a v prípade podozrenia okamžite kontaktovali najbližšiu veterinárnu a potravinovú správu.
Podľa Feika 2. januára súkromný veterinárny lekár starajúci sa o vtáky chované v ZOO Košice spozoroval klinické príznaky u štyroch kusov kačice pižmovky lesklej (Cairina moschata). Vtáky boli následne odchytené, utratené a v ten istý deň odoslané na laboratórne vyšetrenie do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu (Veterinárny ústav Zvolen). Laboratórium v utorok (3. 1.) potvrdilo prítomnosť vírusu aviárnej influenzy subtypu H5 vo vyšetrovaných vzorkách. Určovanie typu neuraminidázy zatiaľ pokračuje.
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR podľa Feika bezodkladne prijala potrebné opatrenia. Ohniskom nákazy bol vymedzený areál ZOO Košice, ktorý následne pre verejnosť uzavreli až do odvolania. V súčasnosti pokračuje v ZOO epizootologické šetrenie a prijímajú sa príslušné opatrenia. Na základe prvotného vyšetrenia v ZOO sa zistilo, že sa tam chová 341 kusov vnímavých zvierat (vtákov).
Podľa MPRV sa vytýčilo tzv. ochranné pásmo (polomer 3 km od ohniska) a tzv. pásmo dohľadu (10 km od ohniska). Tieto pásma zasahujú do územnej pôsobnosti okresov Košice-mesto, Košice-okolie a Prešov. Príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy v súčasnosti nariaďujú príslušné veterinárne opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia nákazy. Ide už o druhý nález vírusu aviárnej influenzy subtypu H5, tzv. vtáčej chrípky na Slovensku. Prvý nález bol identifikovaný 27. decembra v Bratislavskej Dúbravke.
„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyzýva chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou. V prípade akýchkoľvek podozrení úhynu vtáctva, najmä väčšieho množstva, prosíme chovateľov, ale aj verejnosť, aby bezodkladne informovali štátnu alebo regionálnu veterinárnu a potravinovú správu,“ vyhlásila šéfka MPRV SR Gabriela Matečná.
„Aj keď doteraz nebol potvrdený prenos tejto vtáčej chrípky na človeka, opatrnosti nikdy nie je dosť,“ upozornila Matečná. Obyvateľom Slovenska odporúča najmä vyhýbať sa kontaktu so živou hydinou a vtáctvom a dôkladné tepelné spracovávanie potravín z hydiny, minimálne pri teplote 70°C a dĺžke aspoň 20 minút. Tiež odporúča konzumáciu dostatočného množstva zeleniny a ovocia, dodržiavanie pitného režimu, treba zvážiť aj očkovanie proti chrípke.
„Nemáme dôvod na paniku, ale obozretnosť je namieste,“ povedal ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. Vírus podľa neho cirkuluje vo voľne žijúcom vtáctve a môže sa objaviť v ktorejkoľvek časti Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy