Záujem developerov o kancelársky trh v roku 2016 rástol

Trh s kancelárskymi priestormi v Bratislave sa počas roka 2016 rozšíril o 65 tisíc metrov štvorcových administratívnych plôch, v tomto roku sa oživenie realitného trhu očakáva aj v regionálnych mestách.

Realitnému trhu s kancelárskymi priestormi v Bratislave sa v roku 2016 darilo. V treťom kvartáli vlaňajška sa neobsadenosť pohybovala na rekordnom minime 6,78 %, čo predstavuje medziročný pokles o 4,71 %. Zvýšený záujem developerov o výstavbu nových administratívnych priestorov sa prejavil najmä v Bratislave, ale oživenie realitného trhu sa očakáva aj regionálnych mestách. Pre agentúru SITA to povedal riaditeľ oddelenia prenájmu kancelárií CBRE Oliver Galata.
Ako ďalej Galata uviedol, v roku 2016 sa v Bratislave dokončili kancelárske projekty Rosum, Twin City B, Twin City C s celkovou plochou približne 65 tisíc metrov štvorcových. Vo výstavbe sú projekty Zuckermandel, Panorama Business II a začali sa stavať aj nové projekty ako Einsteinova, Twin City Tower, Blumentál fáza 2, Panorama Business III či Westend PLazza.
„V Bratislave sa v súvislosti s nízkou mierou neobsadenosti bude mierne zvyšovať aj cena za prenájom kancelárskych priestorov a naďalej sa bude trh obracať v prospech prenajímateľov. Očakávame dostavbu viacerých veľkých projektov, avšak miera neobsadenosti sa bude meniť len veľmi nepatrne,“ povedal Galata.
Priemerná cena administratívnych priestorov v Bratislave sa pohybuje na úrovni od 9,50 eura do 12 eur za meter štvorcový mesačne, pričom podľa Galatu je cena závislá nielen od kategórie budovy, ale aj od lokality v rámci mesta. Najvyššia mesačná cena prenájmu v centre mesta môže dosiahnuť 16 eur za meter štvorcový, v okrajových častiach Bratislavy môžu nájomníci nájsť priestory aj od 6 eur za meter štvorcový.
V Bratislave zaberajú kancelárske priestory 1,6 milióna metrov štvorcových, v rámci Slovenska je to 2,05 milióna metrov štvorcových. Podľa Galatu sa záujem developerov o kancelárske priestory v roku 2017 prejaví aj v regionálnych mestách, najmä v Košiciach a Žiline. „V týchto regionálnych mestách developeri rozmrazili svoje staršie projekty a začali ponúkať priestory v projektoch na pred-prenájom,“ uzavrel Galata, podľa ktorého sa záujem developerov môže orientovať aj do Banskej Bystrice či Popradu.

Súvisiace články

Aktuálne správy