Počet novopovolených liekov klesol v USA na 6-ročné minimum

Rok 2016 bol pre farmaceutický sektor čiastočným sklamaním, keď napríklad v Spojených štátoch úrady schválili najmenej nových liekov za posledných šesť rokov. Pokles počtu novopovolených liekov zaznamenali farmaceutické firmy aj v Európe.
Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolil v minulom roku len 22 nových liekov. To je najmenej od roku 2010 a výrazný pokles v porovnaní s predchádzajúcim rokom, keď FDA povolil uviesť na trh až 45 nových liekov.
Pokles evidovali spoločnosti aj na európskom kontinente, aj keď nie taký prudký. Európska agentúra pre lieky (EMA) povolila v minulom roku 81 nových liekov, zatiaľ čo v roku 2015 udelila súhlas na 93 nových liekov. Na rozdiel od FDA ale EMA zaraďuje na zoznam schválených liekov aj generiká.
Nižší počet schválených liekov naznačuje, že farmaceutický priemysel sa začína vracať k bežnej úrovni produkcie po tom, ako v rokoch 2014 a 2015 dosiahol počet povolení na nové lieky 19-ročné maximum.
Podľa FDA je za výrazným poklesom počtu novopovolených liekov v USA v roku 2016 niekoľko faktorov. Na jednej strane sa pod to podpísal fakt, že niektoré z liekov určené pôvodne na schválenie v roku 2016, boli schválené už koncom roku 2015. Okrem toho firmy podali o niečo menej žiadostí a navyše, FDA buď zamietol, alebo odložil na neskoršie viac žiadostí než v predchádzajúcich dvoch rokoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy