V uplynulom týždni sa udiali na koľajniciach dve zrážky vlaku s autom

Počas uplynulého týždňa sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) udiali dve zrážky vlaku s autom. Došlo k nim v úsekoch z Palárikova po Šurany a zo Skalitého po obec Čierne pri Čadci.
„V prvom prípade došlo k zrážke po tom, ako motorové vozidlo po šmyku uviazlo v priechodnom priereze koľaje mimo priecestia. Zranený bol vodič a spolujazdkyňa,“ priblížila hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Viac šťastia mal podľa jej slov vodič v druhom prípade. K nehode došlo na zabezpečenom priecestí, ale zranený nebol nikto. „Meškali štyri vlaky a celkové meškanie predstavovalo 338 minút,“ vyčíslila.
Okrem toho železnice počas minulého týždňa zaznamenali aj zrážku osobného vlaku s vozíkom naloženým drevom, ktorý ťahali ľudia. K tejto udalosti došlo v úseku Michaľany – Slovenské Nové Mesto. „ŽSR neustále aj na základe takýchto prípadov apelujú na účastníkov cestnej premávky, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli pozornejší a ohľaduplnejší, dodržiavali zákon o premávke na pozemných komunikáciách, pretože zrážky s vlakom mávajú fatálne následky,“ vyzvala Pavliková.
Železničiari pritom podľa jej slov v minulom týždni predišli v spolupráci s políciou dvom pokusom o samovraždu. „Neoprávnené osoby pohybujúce sa v koľajisku sa podarilo včas nájsť. Stalo sa tak v úseku Poprad-Tatry – Vydrník a v železničnej stanici Nová Baňa,“ vymenovala hovorkyňa.
Upozornila zároveň, že mimoriadne nebezpečné sú pošmyknutia a následné pády cestujúcich, ktorí stoja na peróne, vystupujú z vlaku, prípadne nastupujú na idúci vlak, alebo sú mimo priestoru vyhradeného pre cestujúcich. „Opäť je dôkazom toho prípad v Bratislave na hlavnej stanici. Po výprave vlaku naskakoval cestujúci do už idúceho vlaku, pričom spadol do koľaje,“ opísala. Následne vlak zastal a cestujúceho sa podarilo vytiahnuť na nástupište, kde ho prevzala hliadka polície a privolaná rýchla zdravotná pomoc.

Súvisiace články

Aktuálne správy