Vlaňajšie tempo rastu španielskej ekonomiky možno prekročilo 3,2 %

Vlaňajšie tempo rastu španielskej ekonomiky možno prekročilo 3,2 %, s ktorými vláda pôvodne počítala vo svojej prognóze. Vyhlásil to dnes minister hospodárstva Luis de Guindos v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Cadena Ser.
Minister tiež uviedol, že vláda v Madride sa bude snažiť dodržať tohtoročný limit pre emisiu dlhopisov na úrovni 35 miliárd eur.
Výdavky španielskych domácností ožili vďaka zlepšeniu situácie na trhu práce. Hospodárstvo sa už totiž zotavilo z recesie a vytvorilo nové pracovné miesta, aj keď nezamestnanosť v krajine je stále vysoká. Rýchlejšiemu ozdraveniu ekonomiky bránila neistá politická situácia, keďže parlamentné strany nedokázali 10 mesiacov zostaviť vládu.
De Guindos pre Cadena Ser povedal, že hospodárstvo vlani pravdepodobne vzrástlo viac ako v roku 2015. Podľa oficiálnej vládnej prognózy mala ekonomika v oboch rokoch expandovať o 3,2 %.
„Odhady, ktoré máme momentálne k dispozícii, naznačujú, že tempo jej rastu bolo v roku 2016 väčšie ako v roku 2015,“ vyhlásil minister.
De Guindos tiež predpovedal, že miera inflácie, ktorá v decembri 2016 strmo stúpla v reakcii na zdraženie ropy, dosiahne za celý tento rok 2017 zhruba 1 %.
Španielsku trvalo 10 mesiacov, kým sa politici po dvoch bezvýchodiskových volebných výsledkoch dokázali konečne dohodnúť na vytvorení vlády. V októbri sa tak znova stal premiérom konzervatívec Mariano Rajoy. Vláda sa však môže oprieť len o slabú menšinu poslancov v parlamente. Rajoy sa tak stále sporí s opozíciou o návrh rozpočtu na rok 2017, ktorý by mal presvedčiť Európsku úniu, že Španielsko dokáže dosiahnuť svoje rozpočtové ciele.
De Guindos podľa vlastných slov verí, že Európska komisia nebude od Španielska požadovať mimoriadne opatrenia, aby stlačilo v tomto roku schodok v rozpočte na 3,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Kabinet plánuje zrušiť niektoré daňové úľavy pre firmy a zvýšiť daň z alkoholu, tabaku a sladených nápojov, aby zaplátal diery v rozpočte.

Súvisiace články

Aktuálne správy