Silné euro ohrozí podľa člena menovej rady ECB zotavovanie eurozóny

Frankfurt nad Mohanom 29. decembra (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) začína byť mimoriadne znepokojená rastom eura obávajúc sa, že jednotná mena bude naďalej výrazne rásť a ohrozí zotavovanie eurozóny. Denníku Financial Times (FT) to povedal nemenovaný člen menovej rady ECB.

Varovné signály banky sa začali množiť v ostatných týždňoch, kedy euro stúplo voči doláru od septembra zhruba o 13 %, pričom rast sa nezastavuje. Dnes euro opäť prekonalo historické maximum, keď dosiahlo úroveň 1,2483 USD/EUR. Prezident ECB Jean-Claude Trichet a hlavný ekonóm banky Otmar Issing nedávno nevylúčili intervenciu na devízových trhoch.

Podľa zdroja FT „banka už istý čas varuje pred rizikami, ktoré pre rast predstavuje ekonomická nerovnováha v iných regiónoch. Tieto riziká sa teraz napĺňajú,“ uvádza člen ECB. Ako denník pripomína, pod týmito rizikami sa myslia deficity rozpočtu a bežného účtu platobnej bilancie USA.

ECB správu FT odmietla komentovať. Finanční analytici sa domnievajú, že euro by mohlo čiastočne klesnúť po znížení úrokových sadzieb ECB, ktoré sú o jeden percentuálny bod vyššie ako sadzby americkej centrálnej banky. Väčšina analytikov však odhaduje, že ECB na zasadnutí 8. januára ponechá úrokové sadzby nezmenené s hlavnou sadzbou na úrovni 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy