Správcovské firmy v kapitalizačnom pilieri budú musieť dostať licenciu

Bratislava 16. decembra (TASR) – Dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré si budú občania vyberať pre zhodnocovanie svojich individuálnych účtov, budú musieť na svoju činnosť dostať licenciu po splnení prísnych podmienok.

Vyplýva to zo zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý dnes prijali poslanci. Zákon stanovuje, že musí ísť o nové spoločnosti s jediným predmetom podnikania v oblasti dôchodkového sporenia, ktorých základné imanie musí byť minimálne 300 miliónov Sk. Dohľadom nad celým systémom bude poverený Úrad pre finančný trh. Za svoje služby bude môcť správcovská firma od sporiteľa vyberať poplatok v maximálnej výške 0,07 % z objemu aktív mesačne, v prvých troch rokoch od založenia sa však tento limit na úhradu zvýšených počiatočných nákladov zvyšuje na 0,08 %. Za vedenie účtu si bude môcť správcovská spoločnosť vypýtať 1 % z mesačného príspevku sporiteľa. V prípade nespokojnosti budú môcť občania zmeniť správcu svojich peňazí raz ročne.

Na správu peňazí občanov bude môcť každá spoločnosť založiť tri fondy, ktoré sa budú odlišovať skladbou investičných nástrojov, a tým aj mierou rizika a zhodnotenia vložených prostriedkov. Dôchodkové fondy budú majetkom sporiteľov a nie správcovskej spoločnosti. V prípade poškodenia majetku v dôchodkovom fonde v dôsledku protiprávneho jednania správcovskej firmy bude Sociálna poisťovňa na základe právoplatného rozhodnutia súdu ručiť za prostriedky v plnom rozsahu, najviac však do výšky polovice aktuálneho zostatku jej rezervného fondu solidarity. Poisťovňa sa tak stane veriteľom správcu dôchodkového fondu. Pozmeňujúce návrhy poslancov neprešli a fondy tak budú povinné na domácom kapitálovom trhu investovať 50 % vložených prostriedkov občanov, ako to predpokladala pôvodná vládna verzia zákona.

Súvisiace články

Aktuálne správy