Stratové dlhopisové fondy v 49. týždni s najvyššími čistými predajmi

Bratislava 9. decembra (TASR) – Počas 49. týždňa sa na trhu otvorených podielových fondov (OPF) v SR najvýraznejšie darilo strešným fondom. Neúspešné boli najmä dlhopisové fondy, pokles zaznamenali aj akciové OPF. Vyplýva to z údajov Asociácie správcovských spoločností (ASS).

Z fondov peňažného trhu skončili s negatívnou zmenou len štyri. Najvýraznejší prepad zaznamenal KONTO – peňažný fond Istro Asset Managementu (IAM), ktorý prišiel za uplynulý týždeň o 0,04 % svojej hodnoty. Na opačnej strane sa s pozitívnou 0,22-% zmenou umiestnil Multi Cash EURO Medium od KBC, nasledovaný otvoreným podielovým fondom U.S. Dollar Short-Term v správe Pioneer Asset Managementu s 0,19-% nárastom.

Väčšina dlhopisových OPF vykázala v uplynulom týždni straty. Na čele ziskových fondov sa s 1,37-% nárastom umiestnil Emerging Markets Bond od Pioneer Asset Managementu. V závese za ním si 0,78-% zisk pripočítal Dlhopisový konvergentný fond v správe VÚB Asset Management (VÚBAM). Na chvoste skupiny skončil s poklesom o 2,12 % Renta Forintrenta od KBC. S o niečo menšou 1,52-% stratou ukončil 49. týždeň CSOB World Click Plus 4 v správe Fund Partners.

Medzi akciovými fondmi bilancoval najväčší pokles Equity Fund Media spravovaný KBC, ktorý si v sledovanom týždni odpísal 2,52 %. S 2,13-% stratou ho nasledoval Equity Fund Buyback America v správe tej istej správcovskej spoločnosti. Najviac sa v tejto skupine darilo fondom správcovskej spoločnosti Pioneer Asset Management. Najvýraznejší 3,33-% nárast si pripísal Japanese Equity. So ziskom 2,82 % ho nasledoval Global Industrials tej istej správcovskej spoločnosti. Výraznú 2,63-% pozitívnu zmenu zaznamenal aj Pacific-Invest v správe Volksbanken AG.

V rámci zmiešaných OPF si najvýraznejšie o 2,73 % polepšil Reštitučný o.p.f. od Prvej Penzijnej (PP). S 0,84-% ziskom ho nasledoval Vyvážený rastový fond v správe VÚBAM. Naopak, stratu 0,51 % bilancoval fond Optimal (zmiešaný) v správe Investičnej a dôchodkovej správcovskej spoločnosti.

Spomedzi strešných fondov zaznamenali stratu len dva, a to v správe Volksbanken-KAG. American Selection klesol za sledovaný týždeň o 0,56 % a Quartett-Sicherheit o 0,23 %. Najvýraznejší 1,77-% zisk si pripísal Master Fund SOB-Dynamický od KBC.

Celkové čisté predaje, teda rozdiel medzi vydanými a vrátenými podielmi, dosiahli v sledovanom týždni 195,780 milióna Sk, z čoho 103,014 milióna pripadalo na dlhopisové fondy. Najúspešnejšou správcovskou spoločnosťou, čo sa tohto ukazovateľa týka, bol Asset Management Slovenskej sporiteľne s čistými predajmi v objeme 139,931 milióna Sk. Približne o 70 miliónov Sk za ním zaostal VÚB Asset Management (VÚBAM). Čisté predaje tretieho v poradí Istro Asset Managementu dosiahli takmer 49,858 miliónov Sk. Spomedzi fondov bilancoval najvyššie čisté predaje SPORO Korunový peňažný, a to 104,775 milióna Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy