Na OZE v domácnostiach pôjde v 2. kole v bratislavskom VÚC 500.000 eur

Pre Bratislavský samosprávny kraj je v rámci dnes spusteného 2. kola projektu Zelená domácnostiam na podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE), z celkovej dispozície 4 milióny eur, vyčlenených 500.000 eur. Uviedla to dnes generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Svetlana Gavorová. Ďalšie kolo projektu bude vyhlásené v 3. štvrťroku 2016.
„V prvom kole bolo vydaných 1453 poukážok, z toho do dnešného dňa evidujeme, že bude využitých viac ako 1000 poukážok. Žiaľ, jedna tretina poukážok bola takých, kde žiadatelia buď urobili chybu, alebo nemali presne vybraný typ zariadenia alebo jeho výkon,“ priblížila.
Upozornila zároveň, aby žiadatelia – domácnosti pristupovali k vypĺňaniu žiadostí o podporu zodpovedne a len v tom čase, keď už presne vedia, aké zariadenie sa im v domácnosti bude inštalovať, prípadne vtedy, keď majú vybraného konkrétneho zhotoviteľa. Doteraz sa podľa nej podarilo preplatiť prvých 43 poukážok v hodnote 88.000 eur, pretože úspešné domácnosti mali žiadosti úplné, s fotografiami a prílohami, ktoré SIAE požadovala. Domácnosti, ktoré neuspeli v prvom kole, sa však môžu uchádzať o podporu na OZE v druhom kole.
Prvé kolo projektu Zelená domácnostiam zameraného na podporu využívania OZE v rodinných a bytových domoch bolo spustené 1. decembra 2015. Druhé kolo spustila SIEA dnes. Celý projekt bude pokračovať do roku 2018. V prípade veľkého záujmu o podporu je na inštaláciu zariadení možné využiť ďalšie európske a štátne zdroje až do celkovej výšky 115 miliónov eur. Domácnosti môžu v rámci projektu využiť služby takmer 600 oprávnených zhotoviteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy