Radšej sa neporovnávajte: Aký bol Warren Buffett bohatý, keď mal toľko rokov, čo vy

, businessinsider Foto: SITA

Miliardár Warren Buffett je známy ako jeden z najbohatších investorov na svete, s čistým imaním, ktoré zdá sa rastie každým dňom. Ale "Veštec z Omahy" nebol vždy tak zazobaný ako je dnes. V skutočnosti až 99 percent svojho nesmierneho bohatstva zarobil po svojej päťdesiatke, píše Business Insider.

To ale neznamená, že si 84 ročný Buffett nechával všetko na poslednú chvíľu. To v žiadnom prípade. Na svoj finančný chodník smerom k bohatstvu sa vybral vo veľmi mladom veku a svoj majetok nadobúdal pekne pomaly, v priebehu desaťročí. Je to niečo, v čom by sme ho mohli nasledovať, aspoň čo sa týka vytrvalosti a tvrdej práce.

Buffett sa narodil v roku 1930, keď vrcholila Veľká hospodárska kríza. Už ako dieťa sa prejavil svojou obchodnou prezieravosťou. Mal len 11 rokov, keď sa po prvý krát rozhodol investovať do akcií, za Cities Service dal 38 dolárov za kus. V tinedžerskom veku podal prvé daňové priznanie, doručoval noviny a vlastnil niekoľko hracích automatov umiestnených v rôznych podnikoch. V čase, keď absolvoval strednú školu kúpil 40 akrov (161 874.3 m²) farmy v Omahe, Nebraske. Svoju firmu s hracími automatmi predal za 1200 dolárov. Podľa legendy sa už v mladom veku vyjadril, celkom prorocky, že bude milionárom do svojich 30 rokov, "a ak nie, skočím z najvyššej budovy v Omahe."

Ak si myslíte, že máte s týmto človekom niečo spoločné, pozrite si, nakoľko bol Warren Buffett bohatý vo vašom veku.

Buffett ako dvadsiatnik: Prvých sto tisíc vo vrecku
Po absolvovaní vysokej školy sa zamestnal vo firme svojho otca ako burzový maklér. Keď oslávil svoje 21 narodeniny, jeho čisté imanie dosiahlo 20 000 dolárov. Vo veku 24 rokov získava prácu s ročným platom vo výške 12 000 dolárov. Písal sa rok 1954 a podľa údajov US Census Bureau to predstavovalo asi trojnásobok ročného stredného príjmu priemernej rodiny. Buffett bol na najlepšej ceste k bohatstvu. V čase, keď  mal 26, jeho čisté imanie dosiahlo 140 000 dolárov.

Buffett ako tridsiatnik: Konečne milionár
Prvý cieľ sa naplnil. Keď dosiahol 30 rokov, jeho čisté imanie sa vyšplhalo na milión dolárov. Pre porovnanie v roku 1960 dosiahol priemerný rodinný príjem v USA 5600 dolárov za rok. V tom čase muži, ktorí pracovali na plný úväzok, zarobili len 5400 dolárov ročne. V roku 1965 sa Buffet rozhodol pre kúpu kontrolného balíka v Berkshire Hathaway, a do svojej štyridsiatky už mal čisté imanie 25 miliónov.

Buffett ako štyridsiatnik: Vymanenie sa z finančných ťažkostí
Vekom rástol aj majetok, v 43 rokoch sa osobné čisté imanie vyšplhalo na 34 miliónov dolárov. Niečo už pritom minul na kúpu See's Candies, konkrétne 25 miliónov dolárov. Išlo o investíciu, ktorá je stále aj v roku 2015 ešte zisková. Ale v polovici 70-tych rokov minulého storočia nastalo pre Berkshire ťažké obdobie. V roku 1974 spôsobila klesajúca cena akcií Buffetovi zmrštenie čistého imania až na 19 miliónov dolárov. V tom čase mal 44 rokov. Nikdy sa ale nevzdal svojich investičných zručností, možno aj preto sa mu podarilo finančne sa zotaviť. Do konca dekády zvýšil svoje čisté imanie na 67 miliónov dolárov, stačili mu na to tri roky života. Pre porovnanie na konci roka 1970 dosahoval  stredný príjem amerických domácností 16 530 dolárov ročne.

Buffett ako päťdesiatnik: Prvá miliarda a potom ďalšie
V roku 1982 už Buffettovo čisté imanie dosahovalo 376 miliónov dolárov, o rok to bolo 620 miliónov. V roku 1986 oslávil 56 rokov, aj svoju prvú miliardu. Zároveň poberal mzdu 50 000 ročne z Berkshire Hathaway, čo bolo približne raz toľko, čo zarábal priemerný Američan v roku 1986. Stredný príjem domácnosti v roku 1986 bol 24 900 dolárov. Ako sa Buffett blížil k svojej šesťdesiatke, majetok mu narástol na 3,8 miliardy dolárov.
 

Buffett ako šesťdesiatnik: Rast čistých ziskov
V liste akcionárom Berkshire Hathaway v roku 1990 Buffett napísal, že si myslel, že čistá hodnota spoločnosti sa počas tohto desaťročia zníži. Tejto myšlienky sa držal, ale ku koncu roka sa spoločnosti podarilo uzavrieť s čistou hodnotou firmy až 362 milióna dolárov. Šesť rokov po tom, ako vstúpil do svojej šiestej životnej dekády, narástlo jeho čisté imanie na 16,5 miliardy dolárov. Podľa údajov zo sčítania ľudu, stredný príjem domácnosti do konca 90-tych rokov dosiahol takmer 42 000 dolárov.

Buffett ako sedemdesiatnik: Filantropia a samozrejme rast
Počas šiestich rokov, 66 do 72 rokov sa Buffettov majetok nafúkol na viac ako dvojnásobok. Jeho čisté imanie v 72 rokoch bol odhadovaný na monštruóznych 35,7 miliardy dolárov. Ale Buffett už na tento objem nebol sám. V roku 2006 dal sľub, v ktorom uviedol, že 85 percent svojho bohatstva venuje piatim nadáciám.

Buffett ako osemdesiatnik: Jediným limitom zostáva nebo
V polovici augusta 2015 Buffettovo čisté imanie dosiahlo 67 miliárd dolárov. To ho robí jedným z najbohatších miliardárov na svete, v spoločnosti Billa Gatesoa a Carlosa Slim Helu. Buffett má už 84 rokov a nebadať na ňom že by chcel v blízkom čase ubrať plyn. A zatiaľ čo jeho majetok stále rastie, Buffett údajne zarobí v Berkshire Hathaway len 100 000 dolárov ročne. Napriek tomu tento investorský guru zarobí oveľa viac než priemerný Američan. Podľa posledných údajov je stredný príjem amerických domácností na úrovni 51 939  dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy