Agentúra S&P zmenila výhľad Portugalska zo stabilného na pozitívny

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila výhľad úverovej dôveryhodnosti Portugalska zo stabilného na pozitívny.

Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) zlepšila výhľad úverovej dôveryhodnosti Portugalska zo stabilného na pozitívny. Bonita krajiny zostáva na doterajšom stupni BB. V piatok (20.3.) vo večerných hodinách to podľa DPA zverejnila S&P v Londýne. Portugalsko sa dostalo z akútnej finančnej krízy v roku 2014.
Ratingová agentúra v odôvodnení rozhodnutia uviedla, že sa hospodárstvo krajiny postupne zostavuje z problémov. V tomto a v nasledujúcom roku by mal dosiahnuť prírastok jej hrubého domáceho produktu priemerne 1,8 %. Vnútorný dopyt sa zvyšuje. Export rastie vďaka vzostupu konjunktúry v eurozóne. Podporuje ho aj slabý kurz spoločnej meny. Tiež sa zlepšuje hospodárenie verejných rozpočtov.
Úverová bonita na úrovni BB pre Portugalsko znamená, že stále zostáva v špekulatívnom pásme. Dostalo by sa z neho až v prípade, ak by sa zlepšila o dva stupne na BBB-. S&P hodnotí Portugalsko o jeden stupeň horšie než konkurenčné ratingové agentúry Moody’s a Fitch.

Súvisiace články

Aktuálne správy