USA sa neobávajú ani deficitu štátneho rozpočtu 500 miliárd USD

Viedeň/Washington 22. októbra (TASR) – Deficit štátneho rozpočtu v uplynulom fiškálnom roku, ktorý sa v USA skončil 30. septembra, podľa predbežných odhadov dosiahol 374 miliardy USD. V porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástol o 216 miliárd USD. V tomto fiškálnom roku by mal prekročiť hranicu 500 miliárd USD. Deficit amerického rozpočtu v minulom roku dosiahol 3,5 % hrubého domáceho produktu krajiny. V percentuálnom vyjadrení to nebude najhorší výsledok v americkej histórii. Za prezidenta Gerarda Forda v roku 1975 bol deficit rozpočtu v pomere k americkému HDP ešte o 0,3 % horší.

Šéf rozpočtového úradu v Bielom dome Joshua Bolten povedal, že hoci sa v roku 2004 očakáva rast deficitu aj napriek zotaveniu hospodárstva, vláda túto problematiku môže zvládnuť a USA môžu pokračovať v rastovej hospodárskej politike a výdavky zodpovedne obmedziť.

Rakúsky denník Der Standard uvádza, že rast amerického deficitu štátneho rozpočtu súvisí s vojnou proti Iraku, ťažením proti terorizmu, pomalším hospodárskym oživovaním. Je aj dôsledkom rozsiahleho zníženia daní, ktoré v roku 2002 presadil prezident George W. Bush.

Rakúski ekonómovia Helmut Kramer a Christian Helmenstein pokladajú vývoj v americkom rozpočte za všeobecne nebezpečný. Ak by kurz dolára klesol voči euru na 1,25-1,45 : 1, vo vývoze produktov z EÚ by nastali obrovské problémy. Viacerí ekonómovia očakávajú, že sa v každom prípade na riešení problémov amerických financií a ekonomiky budú podieľať aj ostatné časti sveta. Pokles hodnoty dolára povedie k zlacneniu amerických výrobkov a v nevýhode sa ocitne nielen EÚ, ale aj Japonsko a iní veľkí exportéri, ktorí zatiaľ využívajú priaznivý kurz svojej meny voči doláru.

Súvisiace články

Aktuálne správy