Schodok bežného účtu Japonska vzrástol v januári na rekordných 1,59 bil. JPY

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Japonska dosiahol v januári takmer 1,59 bilióna jenov, čo predstavuje najvyšší schodok bežného účtu v januári za posledných takmer 30 rokov. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Reuters.
Ministerstvo financií uviedlo, že schodok bežného účtu platobnej bilancie dosiahol v prvom mesiaci súčasného kalendárneho roka 1,589 bilióna jenov (11,11 miliardy eur). To je najvyšší deficit bežného účtu za mesiac január od roku 1985, keď sa tieto údaje začali evidovať. V decembri dosiahol schodok bežného účtu 638,6 miliardy jenov. Ekonómovia očakávali deficit okolo 1,4 bilióna jenov.
Dôvodom je najmä prudký rast obchodného deficitu. Klesajúci kurz jenu oproti doláru na jednej strane podporuje japonských vývozcov, na druhej ale zdražuje dovoz ropy a plynu. Tie muselo Japonsko zvýšiť po zemetrasení a následných vlnách cunami v marci 2011, ktoré poškodili jadrovú elektráreň vo Fukušime a spôsobili najväčšiu jadrovú katastrofu od havárie elektrárne v Černobyle v roku 1986.
Vláda z bezpečnostných dôvodov odstavila aj ďalšie jadrové elektrárne v krajine, zvýšila tým však závislosť Japonska od dovozu energií zo zahraničia. Pred haváriou jadrová energia zabezpečovala zhruba 30 % energetických potrieb krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy