V prípade vyhlásenia nezávislosti plánuje Škótsko znížiť firmám dane

Škótsko plánuje v prípade vyhlásenia nezávislosti znížiť firemné dane, čo umožní prilákať nové investície, zvýšiť export a vytvoriť nové pracovné miesta. Uviedla to dnes škótska vláda. Informovala o tom agentúra Reuters.
Správu o niektorých plánovaných krokoch v oblasti ekonomiky zverejnila škótska vláda len deň po tom, ako britský Inštitút pre fiškálne štúdie (IFS) vo svojej správe varoval, že v prípade vyhlásenia nezávislosti bude Škótsko pravdepodobne musieť pristúpiť k nepopulárnym opatreniam, ako je zvýšenie daní a škrtanie štátnych výdavkov. IFS totiž predpokladá, že príjmy z ťažby ropy budú v nasledujúcich rokoch klesať, takže Škótsko sa na ne nebude môcť spoľahnúť tak ako dnes a navyše, populácia v Škótsku bude starnúť rýchlejším tempom než v rámci celej Británie.
Škótsky premiér Alex Salmond priznal, že na zlepšenie súčasného stavu ekonomiky bude Škótsko potrebovať určitý čas, no dodal, že opatrenia na prilákanie kvalifikovaných ľudí do Škótska by mali prispieť k rastu populácie a opatrenia v daňovej oblasti, ako napríklad zníženie daní pre firmy, by mali vytvoriť nové pracovné miesta.
Referendum o nezávislosti Škótska sa uskutoční 18. septembra budúceho roka. Zatiaľ prieskumy verejnej mienky poukazujú na to, že stúpenci nezávislosti sú v menšine. Na druhej strane ale veľké percento tvoria nerozhodnutí voliči (až 28 %), ktorí sa obávajú práve neistého vývoja ekonomiky v prípade nezávislosti.
Podľa Salmonda však nezávislé Škótsko prijme novú priemyselnú stratégiu a efektívnejší daňový systém. V súčasnosti až 85 % daňových príjmov kontroluje britská vláda.

Súvisiace články

Aktuálne správy