Zóna voľného obchodu EÚ s USA uľahčí podnikanie Európanom

Rakúsko si želá uzavretie dohody o zóne voľného obchodu medzi EÚ a spojenými štátmi. Rokovania o nej sa druhým kolom skončili v piatok (15. 11.) v Bruseli. Franz Rösler, ktorý pôsobí ako delegát Rakúskej hospodárskej komory (WKO) v Spojených štátoch informoval vo Viedni novinárov, že pre rakúskych exportérov bude dohoda veľmi významná tým, že ich zbaví drahého povoľovacieho konania pre vstup na americký trh. Ten je teraz zdĺhavý a nákladný. Americké úrady preverujú nielen jednotlivé druhy výrobkov, ale podrobne sa zaujímajú aj o ich celý výrobný proces. V Spojených štátoch sa takto neposudzujú len zložité mechanizmy, ale rovnako aj rakúske bioprodukty. A prekážky, ktoré im stoja v ceste, aby sa mohli dostať na americký trh, sa dajú prekonať len veľmi veľmi ťažko. Pritom clo na dovážaný tovar nie je pre exportérov prakticky nijakým bremenom.
Zásadné je, že keď vstúpi dohoda o zóne do života, prestanú ťažkosti s normami a štandardmi, ktoré sa na druhom brehu Atlantiku uplatňujú.
Dohoda bude podnetom, aby sa v Spojených štátoch usadilo podstatne viac rakúskych spoločností. Jedným z motívov môže byť aj cena energie, ktorá je tam v porovnaní s Európou výrazne nižšia. Americké prostredie bude výhodnejšie pre výrobcov hliníka, papiera a chemikálií. Pobočku koncernu voestalpine v Carterville (štát Georgia) nedávno vyzdvihol aj prezident Barack Obama. Koncern buduje svoju novú kapacitu v texaskom Corpus Christi.
Keď sa uzavrie dohoda o zóne, európske firmy získajú ľahký prístup aj do Mexika a Kanady. Obe krajiny už pôsobia s USA v zóne voľného obchodu NAFTA. Umožňuje im aj bezcolný pohyb tovarov.

Súvisiace články

Aktuálne správy