Aby nás staré dlhy nedobehli: Nedoplatok na poistnom a starosti s dedičstvom

, Provident Financial

Všetko niečo stojí. Aj naša zábudlivosť či nedôslednosť, alebo nekonečné vysporiadanie majetku. Pozrite si situácie, na ktoré sa, vzhľadom na okolnosti, vzťahuje doba premlčania.

S Karin Rakovou, šéfkou právneho oddelenia Provident Financial pokračujeme v praktických príkladoch zo života, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás.

Zrušili sme životné poistenie a poisťovňa od nás vymáha po roku údajne dlžné poistné za určité obdobie, ktoré sme mali uhradiť. Do akého času má na to nárok?

Svoje právo na dlžné poistné môže poisťovňa uplatniť na súde kedykoľvek, ak ho však uplatní po trojročnej premlčacej dobe od jeho splatnosti, môžete na súde vzniesť námietku premlčania na základe ktorej súd nebude môcť priznať poisťovni premlčané právo. V prípade, ak je vymáhanie neuhradeného poistného už vo fáze exekučného konania, tak premlčacia doba neplynie a exekútor vám môže siahnuť na majetok bez nejakého časového obmedzenia.

Dedili sme po rodičoch a po rokoch sa objavil náš nevlastný súrodenec, ktorý si na dedičstvo robí nárok. Platí aj v tomto prípade nejaký čas, do ktorého sa musí ďalší „dedič“ prihlásiť?

Áno, v tomto prípade sa uplatňuje trojročná premlčacia doba, ktorá začína plynúť od právoplatnosti osvedčenia o dedičstve alebo iného rozhodnutia, ktorým sa dedičské konanie skončilo a nie od úmrtia poručiteľa.

Zistili sme, že známy získal nehnuteľnosť našich rodičov podvodom. Uplynulo päť rokov. Môžeme ešte v tejto veci konať?

Podľa trestného práva je podvod úmyselným trestným činom. V prípade, ak sa však nejde o konanie, ktoré by bolo posúdené súdmi v trestnom konaní ako podvod, nie je presné stanovenie premlčacej lehoty jednoduché, pretože závisí od toho, či sa vám v civilnom súdnom konaní podarí preukázať úmysel vášho známeho spôsobiť vašim rodičom škodu alebo sa bezdôvodne obohatiť na ich úkor.

Pre námietku premlčania pri náhrade škody je rozhodujúce dodržať dve lehoty: subjektívnu, ktorá je dvojročná a začína plynúť odo dňa, keď sa poškodený o škode a o tom, kto ju spôsobil dozvedel a objektívnu, ktorá začína plynúť odo dňa, keď došlo k udalosti, z ktorej škoda vznikla, pričom táto je trojročná, ale v prípade, ak škodu váš známy spôsobil úmyselne je až desať ročná, čím by ste vo veci ešte mohli konať. Preukazovanie úmyslu je však vždy náročné a bude záležať predovšetkým od vašej dôkaznej situácie. Vo vašom prípade je ale tiež možné, že zmluva, ktorou bola nehnuteľnosť prevedená na vášho známeho je neplatná a váš problém môžete riešiť aj napadnutím platnosti tejto zmluvy (vlastnícke právo sa nepremlčuje).

Na čo sa premlčanie nevzťahuje vôbec?

Premlčanie sa týka majetkových práv pričom platí, že právo sa premlčí, ak sa nevykonalo v dobe stanovej zákonom. Výnimku predstavuje len vlastnícke právo a právo z vkladov na vkladných knižkách alebo na iných formách vkladov a bežných účtoch, pokiaľ vkladový vzťah trvá. Tieto práva sa nepremlčujú. Inštitút premlčania sa týka majetkových práv, a preto sa nevzťahuje na práva nemajetkovej povahy, medzi ktoré patrí napríklad právo na ochranu osobnosti.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy