Miliardári, po ktorých ich deti nezdedia nič

, Business Insider Foto:SITA

Niektorí miliardári dokážu významnú časť svoj majetku rozprášiť už počas svojho života tak, že ich dediči toho vskutku veľa nedostanú. No a potom sú tu tí, ktorí si nechajú len čiastku potrebnú na pohreb a ostatné peniaze rozdajú na charitu.

Business Insider zhromaždil zoznam miliardárov, ktorí sa s najväčšou pravdepodobnosťou toho veľa pre svojich dedičov nenechajú. Jedným z nich je aj známy investor Warren Buffett. Ten prisľúbil, že 99 percent svojho majetku rozdá ešte počas života, alebo po smrti. Deťom síce nechá nejakú sumičku, s ktorou si môžu robiť čokoľvek, ale nechce im dať také bohatstvo, aby už v živote nič nerobili.

Pierre Omidyar

Zakladateľ eBay Pierre Omidyar a jeho manželka, patria k najväčším filantropom. Okrem toho, že na tieto účely nemajú problém darovať akcie eBay-u, venujú sa aj dobročinným nadáciám.

Michael Bloomberg, starosta New Yorku, berie ročný plat vo výške jedného dolára. Normálny plat by pri svojom majetku 19,5 miliardy dolárov asi ani nepotreboval. Podporuje tisíce neziskových organizácií a značnými sumami pomáha aj univerzitám. Významnú časť svojho majetku plánuje Bloomberg v najbližších rokoch rozdať na dobročinné účely.

Michael Bloomberg

Bill Gates patrí k najbohatším ľuďom na svete, jeho nadácia už spravuje asi 37 miliárd dolárov. Z Microsoftu zbohatnutý Gates onoho času vyhlásil, že by nebolo dobré ani pre spoločnosť, ani pre jeho deti, ak by im svoj majetok prenechal.

Polovicu svojho majetku nechá na dobročinné účely aj herec Jackie Chan, v prípade, že by zomrel. Pre svoje dieťa neplánuje nechať milióny. "Ak to dokáže, nech si zarobí svoje peniaze, ale nech nemíňa tie moje," zdôraznil.

Jackie Chan

Mediálny magnát Ted Turner daroval miliardy dolárov Organizácii Spojených národov, už v roku 2010 vyhlásil, že žije takmer v chudobe, a to nechal si len peniaze na pohreb.

Iní však nenechávajú majetok svojim dedičom z úplne prozaických dôvodov. Austrálska banská magnátka Gina Reinhart tvrdí, že jej deti nemajú potrebné vedomosti, zručnosti ani skúsenosti na vedenie firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy