Poistné udalosti zo zmluvného poistenia sa budú musieť vybaviť už do 2 mesiacov

Bratislava 10. septembra (TASR) – Novela zákona o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú motorovým vozidlom podľa Slovenskej asociácie poisťovní (SAP) zahŕňa dereguláciu cien ako aj kratšiu lehotu vybavenia poistnej udalosti. „Poisťovňa je podľa tejto právnej normy povinná do dvoch mesiacov poistnú udalosť zlikvidovať, alebo odmietnuť poškodenému nárok na náhradu škody,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov (SKP) Imrich Fekete.

Ak tak poisťovňa v stanovenej lehote neurobí, môže sa klient obrátiť na SKP, ktorá ma na vybavenie jeden mesiac. Táto inštitúcia sa po 1. máji 2004 pretransformuje na Informačné stredisko a jej úloha bude spočívať v komunikácii s poškodeným, aj v tom prípade, pokiaľ by sa mohol obrátiť na poisťovňu.

V roku 2003 vzrástlo povinné zmluvné poistenie medziročne približne o 50 %. Dôvodom je deficit, ktorý vznikol z titulu nízkych poistných sadzieb, ktoré nestačili na úhradu záväzkov z poistných udalostí, ktoré nastali pred rokom 2002. „Tento deficit starého poistného systému môžu poisťovne sanovať jedine cez predpis poistného. O poistných sadzbách pre rok 2004 je zatiaľ predčasné hovoriť,“ uviedol Fekete. Ako dodal, v súčasnosti prebieha audit, ktorý má vyčísliť objektívnu výšku tohto deficitu, ktorý je ovplyvnený aj súdnymi spormi za nemateriálnu ujmu.

Pri výpočte minimálnej sadzby poistného zohľadňujú poisťovne mieru inflácie, prípadne škodovosti, ak je táto väčšia. Výslednú cenu môžu podľa SAP potom zvýšiť o ďalších maximálne 30 %. Poisťovne majú zo zákona uloženú tvorbu rezerv. Rezerva na poistné udalosti nahlásené, ale nevyplatené dosahuje podľa SAP 2,7 miliardy Sk a rezerva na poistné udalosti, ktoré sa stali, ale neboli zasa nahlásené predstavuje asi 3 miliardy Sk. Za prvých 6 mesiacov tohto roka bolo poisťovňami vyplatené poistné plnenie v sume 1,34 miliardy Sk. Súčet vyplatených poistných plnení a rezerv tak pri povinnom zmluvnom poistení prevyšuje objem predpísaného poistného.

Poskytovateľmi uvedeného druhu poistenia sú v súčasnosti Allianz Slovenská poisťovňa, Generali, Česká poisťovňa-Slovensko, UNIQA, Komunálna poisťovňa, ERGO a Kooperativa.

Súvisiace články

Aktuálne správy