Akciové otvorené podielové fondy prežívajú zlaté obdobie

Na trhu otvorených podielových fondov sa v uplynulom týždni zopakoval tradičný scenár z posledných týždňov - akciové fondy rástli, dlhopisové klesli.

Na trhu otvorených podielových fondov sa v uplynulom týždni zopakoval tradičný scenár z posledných týždňov – akciové fondy rástli, dlhopisové klesli. Fondy v plnom rozsahu skopírovali dianie na svetových finančných trhoch, kde opäť dominovali americké akcie. Na rozdiel od predchádzajúceho obdobia bola úspešná aj Európa. „Európske akcie sa zhodnocovali najmä v dôsledku zlepšených ratingov a výhľadov viacerých firiem, ako, napríklad, Nokie alebo Swiss Re,“ povedal analytik Investičnej a Dôchodkovej Vladimír Ravinger.

Paneurópsky index FTSE Eurotop 300 sa posilnil o 2,6 percenta, čo ho posunulo na najvyššiu úroveň za ostatných dvanásť mesiacov. Vďaka európskym akciám sa darilo aj fondom, ktoré ich majú v portfóliách. Celkovo si európske akciové fondy podľa Ravingera polepšili v minulom týždni v prepočte na koruny bezmála o dve percentá. Fondy s prevahou amerických akcií priniesli slovenskému investorovi ešte o niečo vyššie zisky. Ich priemerný prírastok za minulý týždeň bol vyše dve percentá.

Tak v Európe, ako aj v USA, dominovali predovšetkým akcie internetových a technologických firiem. Aj preto mali technologické otvorené podielové fondy týždenný zisk v priemere až 3,2 percenta. Z nich si najlepšie počínal Equity Fund Euro Technology od KBC, ktor…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy