Telefónica zvýšila zisk o 21 % na 902 mil. eur

Príjmy španielskej telekomunikačnej skupiny v prvom kvartáli medziročne klesli o 9 % na 14,1 mld. eur

Španielska telekomunikačná skupina Telefónica dosiahla v prvom kvartáli medziročný nárast zisku o 21 % na 902 mil. eur. K rastu prispel najmä nižší porovnávací základ, keď v rovnakom období vlaňajška zisk firmy negatívne zasiahli odpisy podielu v spoločnosti Telecom Italia. Tržby skupiny klesli o 9 % na 14,1 mld. eur pod tlakom nepriaznivých kurzových vplyvov v Latinskej Amerike a oslabenia v Európe. Pokles bol menej výrazný v Latinskej Amerike, kde Telefónica generuje viac ako polovicu celkových príjmov. V regióne sa tržby znížili o 4 %, kým európsky trh zaznamenal prepad o 12 % na 6,7 mld. eur.

Španielska telekomunikačná skupina v stredu zopakovala, že svoj dlh chce do konca tohto roka stlačiť na 47 mld. eur. Koncom marca dlh predstavoval 51,8 mld. eur, čo znamenalo mierny nárast z úrovne 51,3 mld. eur v závere roka 2012. Na vývoj dlhu podľa firmy negatívne vplývala devalvácia venezuelskej meny a investícia do spektra v objeme 701 mil. eur.

Na Slovensku Telefónica pôsobí prostredníctvom spoločnosti Telefónica Slovakia, ktorá je dcérskou spoločnosťou českej firmy Telefónica Czech Republic. Poskytuje mobilné služby pod značkou O2 a ku koncu septembra 2012 počet jej aktívnych zákazníkov narástol na takmer 1,3 milióna. Na slovenský trh mobilných operátorov vstúpila rozhodnutím výberovej komisie Telekomunikačného úradu SR zo dňa 25. augusta 2006. Spoločnosť začala svoju komerčnú prevádzku 2. februára 2007.

Súvisiace články

Aktuálne správy