Strana Smer ostro protestuje proti privatizácii zvyškov strategických podnikov

Strana Smer ostro protestuje proti zámeru kabinetu Mikuláša Dzurindu zrušiť v novele zákona o privatizácii strategických podnikov klauzulu o majoritnej účasti štátu v podnikoch strategického významu.

Podľa predsedu strany Roberta Fica tým vláda ohrozuje národné záujmy Slovenska, pretože tak ako v Európe, aj Slovensku hrozí v priebehu niekoľkých rokov vážna energetická kríza. Za týchto okolností považuje Smer za absolútne neprijateľné, aby vláda SR pokračovala v procesoch, ktoré znamenajú absolútne zbavovanie sa kontroly a vplyvu štátu v strategických podnikoch. Opozičná strana Smer preto navrhuje, aby legislatíva, ktorá zaisťuje štátu väčšinu v privatizovaných strategických podnikoch, zostala nedotknutá.

„Snažíme sa uvažovať dlhodobejšie. Nevnímame strategické podniky iba ako dobre vypasenú sliepku, ktorú treba podrezať, uvariť z nej polievku a zjesť ju,“ vysvetlil R. Fico. O tejto otázke chce v najbližšom čase rokovať aj s predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom.

Ako ďalej uviedol predseda Smeru, v prípade predchádzajúcej privatizácie podielov v strategických podnikoch vláda SR obišla účel zákona č. 92 z roku 1991 o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Napriek tomu, že Slovensko vlastní v privatizovaných podnikoch 51-% väčšinu, v závažných rozhodnutiach je odsúdené na súhlas strategického investora, pretože rozhodnutia závažného charakteru je možné prijať minimálne 52-% väčšinou.

„Podobný predaj sa zjavne chystá aj v prípade Slovenských elektrární, a.s.,“ avizoval R. Fico. Smer preto navrhuje, aby vyššie uvedený zákon bol novelizovaný tak, že všetky privatizačné zmluvy a s nimi súvisiace dokumenty budú v stanovenej lehote zosúladené s účelom uvedeného zákona.

Súvisiace články

Aktuálne správy