OECD znížila znížila odhad rastu eurózony na rok 2004 na 2 %

Londýn 31.júla (TASR) – Organizácia krajín pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dnes znížila predpovede ekonomického rastu eurozóny na budúci rok na 2 %.

Podľa OECD bude musieť Európska centrálna banka (ECB)v prípade nepriaznivého vývoja pristúpiť k ďalšiemu znižovaniu úrokových sadzieb. „Ekonomická aktivita eurozóny ostane pravdepodobne v roku 2003 utlmená, v nasledujúcom roku by však mohla akcelerovať na úrovni 2 %,“ uvádza sa v špeciálnej správe OECD. „Pokiaľ ostane výmenný kurz eura voči svetovým menám naďalej silný, potom by ECB mala ponechať súčasné úrokové sadzby,“ dodala OECD.

Podľa OECD však výskyt negatívnych faktorov v ekonomike, ktoré sa budú týkať inflačných tlakov a poklesu domáceho dopytu, by mal prinútiť ECB k ďalšiemu znižovaniu sadzieb.

Rada ECB dnes zasadá vo Frankfurte nad Mohanom a dôležitým bodom programu bude aj rozhodnutie o ponechaní úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni 2 %. Podľa OECD by sa inflácia eurozóny mala v budúcom roku znížiť na 1,0 až 1,5 % zo súčasnej hodnoty 2,0 %. Nezamestnanosť podľa OECD dosiahne maximum v tomto roku a budúcom roku by mala začať klesať.

Súvisiace články

Aktuálne správy