Ruská vláda zotrvá pri úspornej výdavkovej politike aj na budúci rok

Moskva 31. júla (TASR) – Ruská vláda je podľa jej podpredsedu a ministra financií Alexeja Kudrina rozhodnutá zotrvať pri úspornej výdavkovej politike aj na budúci rok. Vláda plánuje prebytok štátneho rozpočtu 95 miliárd rubľov (3,14 miliardy USD) a nepodľahne tlaku poslancov Štátnej dumy, aby pred decembrovými parlamentnými voľbami sľúbila zvýšenie svojich výdavkov.

Kudrin povedal, že vláda dáva prednosť konzervatívnej výdavkovej politike najmä s prihliadnutím na súčasné veľké výkyvy v cene ropy, ktorá je hlavným exportným artiklom krajiny. Minister povedal, že vláda dosiahla primeranú úroveň rozpočtových výdavkov a istý čas bude rásť len v súvislosti s mierou inflácie. Výdavková politika vlády by sa nemala v nasledujúcich troch rokoch zmeniť.

Primárny prebytok ruského rozpočtu – bez dlhovej služby – má na budúci rok dosiahnuť 12,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Postupne sa bude znižovať na 11,5 % v roku 2005 a na 11,2 % v roku 2006. Tento pokles prebytku umožní, aby sa uvoľnil priestor pre získanie nových zdrojov pre priemysel. Tie by o niekoľko rokov mali viesť k výraznému rastu HDP, čím sa vytvoria nové zdroje pre financovanie štátnych výdavkov.

Rusko zruší daň z obratu a daň z pridanej hodnoty zníži z terajších 20 na 18 %. Sociálne odvody podnikov v roku 2005 zníži z terajších 35,6 % na 26 %.

Federálna ruská vláda v rozpočte na tento rok plánovala aj vydanie obligácii v objeme 1,25 miliardy EUR na zabezpečenie dostatočných prostriedkov pre štátny rozpočet. Keďže cena ropy sa na medzinárodnom trhu udržuje na dostatočnej výške, darí sa jej udržať vyrovnanú bilanciu medzi vládnymi príjmami a výdavkami napriek tomu, že postupne poukazuje ruským zahraničným veriteľom čiastky, ktorých výška do konca decembra dosiahne 17,3 miliardy USD. Podľa Kudrinových slov, vláda eurobondy tento rok už nevydá a nezadlží sa.

Súvisiace články

Aktuálne správy