Bratislava bude mať cez zimu 14 pravidelných leteckých liniek

Päť leteckých spoločností bude počas zimnej letovej sezóny od 28. októbra do 30. marca 2013 prevádzkovať pravidelné linky z Bratislavy na štrnásť letísk v deviatich krajinách. Je medzi nimi aj jediná domáca linka do Košíc. Linka do Bristolu bude fungovať len do 4. novembra a do Barcelony/Gerony až od 17. marca.

Bratislava bude mať počas zimnej letovej sezóny 2012/2013 pravidelné letecké spojenie so štrnástimi letiskami v deviatich krajinách, vrátane jedinej domácej linky do Košíc. Pravidelné linky v období od 28. októbra do 30. marca budúceho roka bude prevádzkovať päť leteckých spoločností – Ryanair, Norwegian Air Shuttle, UTair Aviation, El Al a Danube Wings. Spolu tak zabezpečia 49 letov týždenne. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok poskytlo Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s.

Najväčší letecký dopravca na bratislavskom letisku, írsky Ryanair, bude cez zimnú sezónu lietať na desiatich tradičných pravidelných linkách do Veľkej Británie, Írska, Belgicka, Talianska a Španielska. Bratislavu spoja s destináciami Londýn/Stansted 11-krát v týždni, Londýn/Luton trikrát, Liverpool, Birmingham a Bristol dvakrát, ale v prípade Bristolu len do 4. novembra, Dublin a Brusel/Charleroi štyrikrát, Miláno/Bergamo päťkrát, Rím-Ciampino a Barcelona/Gerona dvakrát v týždni, avšak linka do Barcelony začne fungovať až od 17. marca. Ryanair plánuje na týchto linkách spolu 37 spätných letov týždenne.

Aerolínie Norwegian Air Shuttle budú naďalej prevádzkovať lety z Bratislavy do Osla dvakrát v týždni. Sezónnu linku do Kodane už cez zimu prevádzkovať nebudú. Ruský UTair Aviation bude lietať do Moskvy štyrikrát týždenne, izraelský El Al do Tel Avivu raz a domáci Danube Wings do Košíc päťkrát týždenne. „Zvýšená frekvencia letov do takmer všetkých destinácií je dopravcami naplánovaná v období Sviatku všetkých svätých a Vianoc,“ informuje bratislavské letisko. Cez sviatky sa má počet letov všetkých prepravcov na bratislavskom letisku zvýšiť na 58 týždenne.

„Ponuku letov z Bratislavy v zimnej sezóne zatraktívnia charterové lety do Hurghady,“ dodalo letisko. Pribudli nepravidelné lety ruských dopravcov, ktorí prevážajú do Bratislavy súperov bratislavského Slovana v Kontinentálnej hokejovej lige.

Bratislavské letisko má záujem o otvorenie v budúcnosti nových pravidelných leteckých liniek najmä do Amsterdamu, Ankary, Bazileja, Bukurešti, Frankfurtu nad Mohanom, Helsínk, Istanbulu, Kyjeva, Larnaky, Lisabonu, Londýna, Madridu, Mníchova, Paríža, Ríma, Sofie, Zürichu a Varšavy. „Ktorýkoľvek z prepravcov sa rozhodne prevádzkovať linky do týchto destinácií, má nárok na päťročný zľavnený program,“ povedal obchodný riaditeľ bratislavského letiska Tomáš Kika.

Letisko poskytne prepravcom počas prvých troch rokov prevádzky novej linky zľavu 95 % z letiskových pristávacích poplatkov, vo štvrtom roku je zľava 75 % a v piatom roku 50 %. V prípade odletov predstavujú zľavy v prvom roku 40 % a v treťom roku 30 % z poplatkov. Letisko chce stimulovať leteckých dopravcov aj pre diaľkové spojenia s Áziou, resp. Blízkym východom, východnou Európou a Ruskom. „Radi by sme nadviazali spojenie s Istanbulom,“ povedal Kika s tým, že intenzívne rokujú so spoločnosťou Turkish Airlines. Prepravca Norwegian Air Shuttle už podľa neho pochopil, že je výhodnejšie a lacnejšie lietať do Bratislavy ako do Viedne. Letisko v rakúskej metropole začína byť totiž preplnené a pre menších dopravcov aj drahé.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,428 mil. eur. História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 50,30 % akcií a ministerstvo dopravy 49,70 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy