Dovozcovia liehovín navrhujú vláde povoliť predaj bezpečného alkoholu z ČR

Bratislava 4. októbra (TASR) – Zákaz dovozu a predaja alkoholu z Českej republiky postihuje podľa dovozcov liehu na Slovensko najmä kvalitných výrobcov. Importéri tak navrhujú vláde rovnako ako v ČR uvoľniť predaj bezpečných liehovín. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedli predstavitelia Sekcie importérov liehovín pri Zväze obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR a Únie výrobcov a dovozcov liehovín (ÚVDL) Českej republiky.
"Táto kauza sa týka čierneho trhu, nie tradičných výrobcov, a postihuje v prvom rade kvalitných výrobcov, pretože ich tovar sa nemôže predávať," opísal Roman Pócs zo Sekcie importérov liehovín pri ZOCR SR. Kvalitní výrobcovia vedia podľa jeho slov jednoznačne dokázať bezpečnosť svojich produktov.
Importéri a výrobcovia liehovín tak vláde navrhujú okamžite uvoľniť predaj českého alkoholu, ktorý bol vyrobený pred 31. 12. 2011, ako aj povoliť predaj alkoholu vyrobeného po tomto dátume, ktorý má príslušné certifikáty a doklady preukazujúce jeho bezpečnosť. "Rovnako opäť spustiť dovoz liehovín z Českej republiky s príslušnými dokladmi," dodal Pócs.
Ďalším z návrhov importérov je spustenie webovej stránky či už pre spotrebiteľov, predajcov, obchodníkov, ale aj štátnu správu, na ktorej by boli všetky potrebné informácie o zozname dovozcov liehovín alebo ochranných znakoch na alkohole. Zároveň by sa podľa dovozcov mala zriadiť pracovná skupina zložená zo zástupcov štátu a dotknutých profesijných združení, ktorá by definovala podmienky efektívnej regulácie a kontroly trhu.
Zákazom predaja a dovozu alkoholu z ČR totiž podľa importérov strácajú výrobcovia v dvoch rovinách. Prvou sú ušlé tržby a druhou je poškodzovanie ich dobrého mena. V rámci návrhu vlády na vrátenie už dovozeného alkoholu z Českej republiky naspäť nebudú zatiaľ dovozcovia nič podnikať.
"Považujeme to za neodôvodnené presúvanie bezpečného tovaru," doplnil Pócs. Okrem toho, všetok tovar bol podľa nich legálne dovezený a predaný. Pokiaľ tak vláda zákonom nenariadi jeho vrátenie, dovozcovia ho presúvať nebudú. "Keď to vláda nariadi zákonom, budeme to musieť urobiť, ale nedokážeme si predstaviť ako," podotkol Pavel Dvořáček z ÚVDL ČR.
Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakázalo dovoz viac ako 20-percentného alkoholu vyrobeného v Českej republike ešte 18. septembra. Metylalkohol si v Česku vyžiadal doteraz 27 ľudských životov a ďalšie desiatky otrávených. V Českej republike preto platil zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, ktorý však minulý týždeň zrušili.

Súvisiace články

Aktuálne správy