Nemecko musí eurozónu viesť alebo z nej vystúpiť

Berlín 10. septembra (TASR) – Legendárny investor George Soros opäť vyzval Nemecko, aby prevzalo vedúcu úlohu pri riešení dlhovej krízy eurozóny alebo vystúpilo z menovej únie. "Nemecko sa musí rozhodnúť, či sa chce stať láskavým hegemónom alebo opustí eurozónu," uviedol dnes večer v Berlíne Soros.
"Inak povedané: Nemecko musí viesť alebo vystúpiť," povedal 82-ročný miliardár. Od Nemecka požaduje, aby slabším krajinám pomohlo dostať sa zo začarovaného kruhu vysokých dlhov a poklesu ekonomiky.
Soros varoval, že Európu čaká dlhá depresia, ak sa viac nepomôže zadlženým krajinám. Na to je potrebné prevziať časť ich dlhov a zmierniť úsporné programy. Soros podporil myšlienku vytvorenia fondu na umorenie starých dlhov, s ktorou prišli ekonomickí poradcovia nemeckej vlády. Nadmerné zadlženie sa podľa neho dá prekonať jedine zvýšením rastu. To vyžaduje dočasné zvýšenie inflácie.
Obe alternatívy – vedenie alebo odchod z eurozóny – by podľa Sorosa boli lepšie než aktuálne smerovanie nemeckej politiky, ktorá vedie Európu do dlhej depresie, k politickým a sociálnym konfliktom a nakoniec k rozpadu nielen eurozóny, ale aj celej Európskej únie. Soros sa podobne vyjadril už vo viacerých rozhovoroch.

Súvisiace články

Aktuálne správy