Francúzsko zníži v najbližších troch mesiacoch ceny pohonných látok

Paríž 28. augusta (TASR) – Francúzska vláda a energetický priemysel sa dohodli, že v najbližších troch mesiacoch znížia ceny pohonných látok o 6 eurocentov na liter. Cieľom je zmierniť negatívne dopady na vodičov po nedávnom zvýšení cien palív v krajine. Povedal to dnes francúzsky minister financií Pierre Moscovici.
Ako dodal, zníženie cien sa rovnakým dielom rozdelí medzi vládu a ropné spoločnosti, čo znamená, že každá zo strán prispeje 3 eurocentmi na liter. "Pri natankovaní 25 litrov tak vodič ušetrí 1,50 eura. To je dosť veľká suma, najmä pre ľudí s nízkymi príjmami alebo pre tých, ktorí musia auto používať častejšie," dodal Moscovici na tlačovej konferencii po skončení rozhovorov s predstaviteľmi ropného priemyslu. Rozhodnutie, ktoré začne platiť do 24 hodín, bude podľa ministra stáť štát minimálne 300 miliónov eur.
Keďže pokles kúpnej sily obyvateľstva patril v prieskumoch verejnej mienky k najväčším obavám Francúzov, Francois Hollande v prezidentskej kampani prisľúbil, že po zvolení do funkcie zmrazí na tri mesiace rast cien pohonných látok. Po nástupe do funkcie Hollande zistil, že okamžitá akcia nie je nutná, no po najnovšom zvýšení cien už jeho vláda musela konať, ak chcel svoj sľub splniť.

Súvisiace články

Aktuálne správy