Kurz eura dnes vzrástol výrazne nad 1,23 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 13. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes vzrástol výrazne nad úroveň 1,23 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 13. augusta (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny dnes vzrástol výrazne nad úroveň 1,23 USD/EUR. Dôvodom sú lepšie makroekonomické údaje z Grécka, než sa čakalo.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,2373 USD. Na porovnanie ešte predpoludním sa jeho kurz pohyboval pod 1,23 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2339 (v piatok: 1,2262) USD/EUR. To znamená, že dolár mal hodnotu 0,8104 (0,8155) eura.
Grécka ekonomika klesla v 2. kvartáli menej, než sa predpokladalo. V trojmesačnom období od apríla do konca júna sa grécky hrubý domáci produkt (HDP) medziročne znížil o 6,2 %. Ekonómovia v priemere počítali s poklesom až o 7 %. "Tieto čísla boli podnetom k nákupu eur," uviedla devízová expertka nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Viola Julienová. Údaje o vývoji gréckeho HDP však boli napriek tomu slabé. "Silnú reakciu trhov vysvetľuje predovšetkým fakt, že inak neboli zverejnené žiadne dôležité makroekonomické údaje."
Navyše Taliansku sa podarilo umiestniť na trhu 1-ročné pokladničné poukážky za plánovaných 8 miliárd eur. Ich úročenie v porovnaní s poslednou podobnou aukciu v polovici júla mierne vzrástlo, ale dopyt bol napriek tomu solídny. Trhy podľa Julienovej čakajú na utorkovú (14. 8.) správu o vývoji HDP eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy