Od januára sa ešte sprísnia podmienky pre činnosť správcovských spoločností

Bratislava 22. júla (TASR) – Nový zákon o kolektívnom investovaní, ktorý je plne harmonizovaný s pravidlami EÚ, umožní rozšíriť predmet činnosti správcovských spoločností o riadenie portfólia investícií pre individuálnych klientov a o niektoré vedľajšie investičné služby.

Ako ďalej vyplýva z materiálu, ktorý dnes Ministerstvo financií (MF) SR predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie, zmenia sa tiež pravidlá distribúcie podielových listov zavedením zjednodušeného predajného prospektu. V súlade s právom EÚ sa vstupom SR do únie rozšíri právo na založenie a slobodu poskytovania služieb v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru aj na tuzemské správcovské spoločnosti a správcovské spoločnosti z členských štátov, tzv. európsky pas.

Nový zákon však od januára budúceho roku zavedie ďalšie pravidlá obozretného podnikania, vrátane pravidiel kapitálovej primeranosti a sprísni podmienky pre udelenie povolenia na vznik a činnosť správcovskej spoločnosti. Zákon tiež navrhuje doplniť povinnosť správcovskej spoločnosti a depozitára viesť evidenciu pokynov a zmlúv a rozširuje oblasť činností správcovskej spoločnosti, na ktorú je potrebný predchádzajúci súhlas Úradu pre finančný trh (ÚFT).

„Sprísňujú sa tiež ustanovenia o propagácii podielových fondov a úradu sa umožní udeľovať sankcie aj štatutárom správcovskej spoločnosti. Ustanovenia o udeľovaní sankcií depozitárovi správcovskej spoločnosti sa upresňujú,“ uvádza sa v materiáli. Zákon posilní právomoci orgánu dohľadu nad činnosťou správcovských spoločností a vybaví ho ďalšími nástrojmi, prostredníctvom ktorých bude môcť účinne zasahovať v prípade porušenia zákona. Podľa MF by sa tým mala zvýšiť úroveň ochrany účastníkov kolektívneho investovania.

K 1. polroku 2003 mohli slovenskí investori podľa údajov Asociácie správcovských spoločností (ASS) vložiť svoje úspory do 38 domácich otvorených podielových fondov. Tie spravovali majetok v objeme 23,2 miliardy Sk. V 53 uzatvorených podielových fondoch sa k ultimu júna nachádzalo 1,9 miliardy Sk. Na slovenskom trhu pôsobilo tiež 114 zahraničných podielových fondov, ktoré spravovali majetok v objeme 3,4 miliardy Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy