Kreditná karta praktickým úverom

Ak nemáte v banke kontokorentný účet, ktorý vám poskytuje určitý úverový rámec, s klasickou debetnou kartou do mínusu na účte ísť nemôžete. Čerpanie úveru prostredníctvom karty v banke umožňujú len úverové karty, teda kreditné či charge karty.

Pri platení takýmito kartami sa vôbec nezisťuje stav na vašom konte. Všetky transakcie, ktoré kartou uskutočníte, sú totiž na úver. Cenou za tento pre klienta praktický úver je však pomerne vysoký úrok. Oproti klasickým debetným kartám sú vyššie aj poplatky za získanie takejto karty. Tu treba rozlišovať, či ide o štandardnú kreditku alebo kreditku vyššej triedy, pri ktorej má jej bonitnejší majiteľ okrem nadštandardného poistenia i vysoké limity prečerpania. Ak banka nemá poplatok za vydanie karty, účtuje klientom poplatok za správu úverového účtu.

Na druhej strane obrovskou výhodou úverových kariet je práve bezúročné obdobie, počas ktorého klient čerpá úver zadarmo. Ak úver počas bezúročného obdobia klient vráti v plnej výške, za požičanie peňazí neplatí. Bezúročné obdobie je určitý čas od uskutočnenia bezhotovostnej transakcie či získania výpisu platieb za predchádzajúci mesiac. Zväčša sa pohybuje v horizonte 40 dní.

Rozdiel medzi charge kartou a kreditkou je však v tom, že majiteľ charge karty musí úver po skončení bezúročného obdobia vrátiť v plnej výške. S kreditnou kartou môžete dlžnú čiastku splácať postupne. Podmienkou je len, aby ste každý mesiac splatili bankou určenú časť dlžnej sumy. Splatené prostriedky si však môžete opäť požičať. Ak však potrebnú sumu banke včas nevrátite, banka vám naúčtuje sankčný úrok, ktorý sa pohybuje až zhruba na úrovni 30 percent.

Čo klient potrebuje na to, aby úverovú kartu získal? Najmä pravidelný a dostatočný príjem na to, aby banka bola ochotná charge kartu alebo kreditku vydať. Pri kartách nižšieho štandardu sa minimálna suma príjmu musí pohybovať zväčša na úrovni 10- až 15-tisíc korún. Od konta sa však odvíja aj úverový limit na karte, ktorý je banka ochotná poskytnúť. Vždy je teda dobre zvážiť, či nie je výhodnejšie byť majiteľom kontokorentného účtu, za zriadenie ktorého v niektorých bankách neplatíte a úrok, aj keď ho klient platí hneď po začatí čerpania úveru, je zväčša nižší. Ak žiadate o kreditnú kartu v niektorej z bánk, nemusíte byť ani jej klientom. Pri charge karte je to práve naopak.

Na slovenskom trhu môžete nájsť elektronickú alebo embosovanú kreditku. Embosované karty prijímajú vo viacerých ob…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy