Euro zostáva pod tlakom, jeho kurz sa pohybuje pod 1,21 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 24. júla (TASR) – Spoločná európska mena zostáva pod tlakom z dôvodu zhoršenia situácie na dlhopisových trhoch krajín zasiahnutých dlhovou krízou.
Dnes podvečer sa euro predávalo po 1,2089 USD. To znamená, že jeho kurz sa pohybuje len tesne nad v pondelok (23. 7.) dosiahnutým dvojročným minimom 1,2067 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2089 (v pondelok: 1,2105) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8272 (0,8261) eura.
"Negatívny vplyv na kurz eura má predovšetkým vyostrenie situácie na talianskom a španielskom dlhopisovom trhu," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. Investori sú mimoriadne nervózni a hrozí bludný kruh. Nárast úročenia dlhov oslabuje finančnú silu štátov, čo má za následok výpredaj dlhopisov a ďalší nárast ich úročenia. "Zjavne už môže pomôcť len rozhodný zásah ECB," myslí si Rieke. Mnohí investori chcú podľa neho otestovať ECB. Dodal, že politici svojimi vyhláseniami tento vývoj nedokážu zmeniť. Už nejde len o Grécko, ale o eurozónu ako celok.
Naopak, zhoršenie výhľadu ratingov Nemecka, Holandska a Luxemburska agentúrou Moody’s nemalo výraznejší vplyv na devízový trh. "Trhy dávno vedia o rizikách ohrozujúcich Nemecko, ktoré spomenula agentúra Moody’s," uviedol Rieke.

Súvisiace články

Aktuálne správy