Kurz eura dnes po vyše dvoch rokoch klesol pod 1,21 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 23. júla (TASR) – Obavy o Grécko a Španielsko na začiatku nového týždňa urýchlili oslabovanie spoločnej európskej meny. Jej kurz dnes po prvý raz od júna 2010 klesol pod úroveň 1,21 USD/EUR.
Dnes popoludní padol kurz eura dočasne až na 1,2067 USD/EUR, čo je najmenej za posledné dva roky. Euro neskôr zmazalo časť strát a podvečer sa predávalo po 1,21 USD. Dnes skoro ráno sa na ázijskom trhu ešte obchodovalo po 1,2281 USD.
Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2105 (v piatok: 1,2200) USD/EUR.
Podľa devízového experta banky Metzler Sebastiana Sachsa trh stratil aj zvyšok dôvery v spôsob riešenia európskej dlhovej krízy. Ekonómovia aj trhy počítajú s tým, že Grécko bude musieť opustiť eurozónu. Podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel sa Medzinárodný menový fond (MMF) odmieta podieľať na pokračovaní pomoci Aténam. Fond túto správu dnes dementoval, čo však investorov nepresvedčilo.
"Odchod Grécka z eurozóny by znamenal precedens, ktorý by vyvolal špekulácie o ďalších kandidátoch na vystúpenie," myslí si Sachs. Toto spoločne so špekuláciami o tom, že aj Španielsko bude musieť požiadať o pomoc pri financovaní deficitu, vyvolalo na trhoch paniku.
Úročenie španielskych štátnych dlhopisov pokračuje v raste. Autonómne španielske regióny Valencia a Murcia oznámili, že požiadajú centrálnu vládu o pomoc. Množia sa správy, že pomoc zrejme budú potrebovať aj ďalšie regióny. Stále viac expertov očakáva, že financovanie na trhu sa pre Španielsko stane príliš nákladné a bude musieť tiež požiadať o záchranný úver z eurovalu.

Súvisiace články

Aktuálne správy