O finančnú pomoc žiada aj ďalší španielsky región Murcia

Madrid 22. júla (TASR) – Po najzadlženejšom španielskom regióne Valencii chce požiadať centrálnu vládu o finančnú pomoc pri splácaní svojich dlhov aj región Murcia. Predseda vlády regiónu Ramón Luis Valcárcel dnes oznámil, že chce požiadať o pomoc vo výške 200 až 300 miliónov eur. Dúfa, že peniaze budú k dispozícii v septembri.
Podľa mediálnych správ ešte ďalšie štyri španielske autonómne regióny z celkovo 17 uvažujú o tom, že požiadajú o finančnú pomoc z nedávno vytvoreného štátneho záchranného fondu FLA. Prvým regiónom bola Valencia, ktorý požiadal o pomoc v piatok (20. 7.). Valencia bude potrebovať prinajmenšom 2 miliardy eur. Záchranný fond pre regióny má k dispozícii celkovo 18 miliárd eur.
Investori pochybujú, že sa centrálnej vláde podarí donútiť autonómne regióny k väčšej fiškálnej disciplíne. To zvyšuje nedôveru na trhoch a je to jeden z faktorov, ktorý spôsobil, že riziková prirážka na španielske dlhopisy sa v piatok vyšplhala na rekordné maximum od vzniku eurozóny. Výnosy 10-ročných španielskych dlhopisov sa aktuálne nachádzajú výrazne nad dlhodobo neudržateľnými 7 %.
Navyše počas víkendu v Madride protestovali tisíce nezamestnaných z rôznych regiónov krajiny proti tvrdým úsporným opatreniam vlády. Podľa usporiadateľov sa na protestoch v centre Madridu zúčastnilo 5000 ľudí, polícia odhaduje počet účastníkov na 3000.

Súvisiace články

Aktuálne správy