Barclays plánuje opustiť panel bánk pre sadzbu Eibor v SAE

Abú Zabí 15. júla (TASR) – Britská banka Barclays plánuje vystúpiť zo skupiny bánk, ktoré sa podieľajú na stanovovaní Eibor, medzibankovej úrokovej sadzby v Spojených arabských emirátoch (SAE). Dôvodom je škandál s pokusmi o manipuláciu kľúčovej Londýnskej medzibankovej úrokovej sadzby Libor. Uviedli to dnes pre agentúru Reuters tri nemenované zdroje z bankového sektora.
Barclays je súčasťou 12-členného panelu, ktorý sa zúčastňuje na tvorbe sadzby Eibor (v prípade Libor je to 16 bánk). Podľa jedného zo zdrojov Barclays predbežne informovala centrálnu banku SAE, že z panelu plánuje vystúpiť. "Centrálna banka na utorok (17. 7.) zvolala schôdzku, na ktorej by sa malo diskutovať o tom, kto Barclays nahradí," dodal zdroj. K informácii sa zatiaľ nevyjadrili ani Barclays, ani zástupca centrálnej banky SAE.
Okrem Barclays sa na tvorbe Eibor podieľajú zo zahraničných inštitúcií ešte Citigroup, HSBC a Standard Chartered Bank a zostávajúcich osem členov panelu predstavujú domáce banky.
Banka Barclays je zatiaľ jedinou bankou, ktorá sa priznala k pokusom manipulovať sadzbu Libor, aj keď do škandálu je zapletených podstatne viac veľkých bánk. Banka súhlasila aj s pokutou od britských a amerických úradov vo výške 290 miliónov libier (368,25 milióna eur). Čo sa však týka Eibor, nikto nenaznačil, že by k manipuláciám dochádzalo aj v tomto prípade.

Súvisiace články

Aktuálne správy