Počet žiadostí o podporu v USA klesol na vyše 4-ročné minimum

Washington 12. júla (TASR) – Počet Američanov, ktorí požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol minulý týždeň na najnižšiu úroveň za viac než štyri roky, čo dáva nádej na postupné zlepšovanie situácie na trhu práce. Pod pokles sa však podpísali najmä sezónne faktory.
Americké ministerstvo práce dnes informovalo, že počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti klesol minulý týždeň o 26.000 na sezónne upravených 350.000. Je to už tretí týždenný pokles po sebe a zároveň najnižšia úroveň počtu žiadostí od marca 2008. Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším údajom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom, klesol na 376.500.
Údaj za minulý týždeň pôsobí pozitívne, keďže podľa ekonómov trvalejší pokles počtu žiadostí pod 375.000 naznačuje, že prijímanie do zamestnania je na takej úrovni, ktorá umožňuje znížiť mieru nezamestnanosti. No podľa ministerstva práce sú za najnovšími výsledkami na trhu najmä sezónne faktory. Americké automobilky zvyknú na dva týždne zatvoriť závody, aby ich pripravili na výrobu nových modelov a zamestnanci vtedy podávajú žiadosti o podporu. Tento rok však automobilky odstávky závodov obmedzili s cieľom zvýšiť produkciu. Výsledkom je menej dočasne prepustených, než to v tomto období býva zvykom.

Súvisiace články

Aktuálne správy