V SR chýbajú technici, ošetrovateľky či obchodní zástupcovia

Na Slovensku je nedostatok odborníkov, najmä z oblasti techniky či ošetrovateľstva. "Najväčší problém pri obsadzovaní voľných pracovných miest vnímame pri kvalifikovaných profesiách, tak výrobných, ako aj mimovýrobných," priblížila pre TASR Klára Javorská z personálnej spoločnosti Trenkwalder.

Bratislava 12. júla (TASR) – Na Slovensku je nedostatok odborníkov, najmä z oblasti techniky či ošetrovateľstva. „Najväčší problém pri obsadzovaní voľných pracovných miest vnímame pri kvalifikovaných profesiách, tak výrobných, ako aj mimovýrobných,“ priblížila pre TASR Klára Javorská z personálnej spoločnosti Trenkwalder.
Dopyt po pracovníkoch uplatniteľných vo výrobe však podľa nej výrazne zvyšuje aj ich možnosť zamestnať sa v zahraničí. „Napríklad na trhoch Rakúska a Nemecka, kde majú veľmi dobré šance nájsť si prácu mimo priemyselných sektorov aj ošetrovateľky,“ doplnila. Spoločným menovateľom všetkých potrebných pozícií je predovšetkým kvalifikácia a prax.
Napriek vysokej nezamestnanosti v mnohých odvetviach sa požiadavky firiem nezhodujú s profilmi nezamestnaných. „V súčasnej situácii sú spoločnosti tlačené do toho, aby našli cestu, ako zvýšiť produktivitu pri znížení nákladov na pracovnú silu. Zamestnávatelia znížili stavy zamestnancov, a pritom musia udržať určitú mieru produktivity. V dôsledku toho rastú požiadavky aj na pracovné pozície s nízkou kvalifikáciou,“ vysvetlila Jaroslava Rezlerová z personálnej firmy Manpower.

Súvisiace články

Aktuálne správy