Taliansko vybralo 9,55 miliardy eur na dani z nehnuteľností

Rím 8. júla (TASR) – Taliansku sa podarilo v tomto roku vyzbierať viac ako 9,5 miliardy eur na dani z nehnuteľností, ktorú vláda zaviedla v rámci úsporných opatrní. Je tak na dobrej ceste k splneniu tohtoročných fiškálnych cieľov. Oznámilo to ministerstvo hospodárstva.
Kabinet premiéra Maria Montiho zaviedol celú sériu úsporných opatrení. Okrem novej dane z nehnuteľností zvýšil daň z pridanej hodnoty (DPH), zredukoval rozpočtové výdavky a zaviedol dôchodkovú reformu, aby skonsolidoval verejné financie a štátny dlh.
Podľa ministerstva do konca júna tak do štátnej pokladnice pritieklo 9,55 miliardy eur z dane z nehnuteľností. Štatistiky tiež ukázali, že približne 23,8 milióna daňových poplatníkov zaplatilo v priemere 400 eur na dani z nehnuteľnosti. Do konca roka by tak na účet štátu malo pribudnúť 20,1 milióna eur z tejto dane.
Daň z nehnuteľností pritom patrí medzi najnepopulárnejšie opatrenia Montiho kabinetu, keďže zvyšuje tlak na rodiny, ktoré bojujú s recesiou a najmä rastúcou nezamestnanosťou, pričom ich platy stagnujú.
Nová daň tak znižuje disponibilné príjmy domácností, čo má za následok pokles spotrebiteľských výdavkov a v konečnom dôsledku aj pokles príjmov z DPH. Ministerstvo hospodárstva už potvrdilo, že v období január-máj 2012 štát vybral na DPH o 1,1 % menej ako vlani aj napriek tomu, že vláda od septembra 2011 zvýšila DPH o 1 % na 21 %.
Celkovo ale príjmy zo všetkých daní za prvých päť mesiacov roka vzrástli o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy