Hornonitrianske bane dodali ENO v prvom polroku 953.290 ton uhlia

Prievidza 8. júla (TASR) – Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) sú na Slovensku najväčšími dodávateľmi hnedého uhlia určeného prevažne na výrobu tepla a elektrickej energie. Za šesť mesiacov tohto roka vyťažili a vyexpedovali 1.030.434 ton hnedého uhlia.
Rozhodujúcemu obchodnému partnerovi, ktorým sú Slovenské elektrárne, elektráreň ENO Zemianske Kostoľany, dodali v prvom polroku 953.290 ton hnedého energetického uhlia na zabezpečenie výroby tepla a elektrickej energie. Je to v súlade so všeobecným hospodárskym záujmom Slovenskej republiky na výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia, ktoré schválila vláda SR, informovala hovorkyňa HBP Adriana Siváková.
Okrem dodávok uhlia pre elektráreň na základe zmluvných vzťahov HBP zabezpečovali aj komplexné služby v obsluhe predného a zadného palivového cyklu. Okrem dopravy uhlia z jednotlivých ťažobných úsekov v Handlovej, Cigli a Novák, aj prepravu vagónov na vlečke priamo v elektrárni, vykládku dodaného uhlia z vagónov, zauhľovanie jednotlivých bodov spaľovania, prevádzku skládky uhlia, obsluhu škváropopolového hospodárstva a dopravu popolovín na úložiská.
HBP naďalej pokračujú v snahe zvýšiť predaj energetického uhlia aj mimo Elektráreň Nováky. V tomto roku celkovo predali 58.478 ton dlhodobému obchodnému partnerovi, akciovej spoločnosti Bukóza Energo Hencovce. Bane však sú naďalej dôležitým výrobcom triedeného uhlia pre menších spotrebiteľov a domácnosti. "Hoci v posledných rokoch dochádza na slovenskom trhu k poklesu predaja triedených druhov uhlia, odberateľom tohto sortimentu sme predali 18.667 ton. Znamená to, že približne jedna tretina slovenských domácností stále používa na vykurovanie hnedé uhlie z Hornonitrianskych baní," konštatovala hovorkyňa.
V baniach musia dbať aj na kvalitu dodávaného paliva. Na výrobu odbytových sortimentov uhlia s požadovanými kvalitatívnymi parametrami využívajú v HBP úpravárenské komplexy, v ktorých vyťažené uhlie zbavujú nežiaducich prímesí, predovšetkým hlušiny, drvia a triedia ho. Kontrolu a riadenie kvality predávaných druhov uhlia zabezpečujú pravidelným odberom vzoriek a ich následnou analýzou v skúšobnom laboratóriu, ktoré je akreditované pre fyzikálno-chemické skúšky uhlia. "Výsledkom tejto snahy je dodržanie zmluvne dohodnutých kvalitatívnych parametrov dodávaných druhov pre všetkých našich odberateľov," dodala Siváková.

Upozornenie: TASR vydáva k správe zvukové záznamy, fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy