Majitelia veteránov by mali zohľadňovať odlišnosti svojich miláčikov

Bratislava 7. júla (TASR) – S príchodom teplých letných mesiacov sa na cestách možno častejšie stretávať s automobilovými veteránmi. Automobily, ktoré sú staré často aj vyše polstoročia, budia svojou eleganciou záujem ostatných vodičov a sú pýchou ich majiteľov. Okrem estetického zážitku však môžu predstavovať aj potenciálne riziko, a to pre ich majiteľov i ostatných účastníkov cestnej premávky.
Allianz centrum pre technológie (AZT) sa preto v najnovšej štúdii zaoberalo najčastejšími príčinami nehôd, ktorých účastníkmi sú veterány, a vypracovalo niekoľko užitočných rád, ktoré by mali ich majitelia dodržiavať pred prvou jazdou na svojom aute.
Výsledky štúdie ukázali, že pre veterány sú typické nehody, ktorým by sa pravdepodobne moderné autá za rovnakých podmienok vyhli. Dobrým príkladom sú nehody, ktorých príčinou je zlé vyhodnotenie rýchlosti veterána v porovnaní s moderným vozidlom. Medzi časté nehody patrí aj rozdielny výhľad vodiča na cestu či omnoho menší výkon bŕzd, na ktorý vodiči často zabúdajú. Rutinná kontrola bŕzd pred prvou jazdou po dlhšej prestávke by preto mala byť samozrejmosťou. Okrem nej by však majitelia veteránov mali myslieť aj na ostatné časti vozidla.
TASR informovala Allianz-Slovenská poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy