Ústavný súd v Portugalsku rozhodol proti časti úsporného balíka vlády

Lisabon 6. júla (TASR) – Portugalská vláda sa dnes dostala pod tlak, aby prijala nové úsporné opatrenia potom, ako ústavný súd rozhodol, že určité kroky na zníženie rozpočtového schodku nie sú v súlade s ústavou.
Medzinárodní veritelia poskytli Portugalsku minulý rok záchranný balík za 78 miliárd eur výmenou za úsporné opatrenia a reformy, ktoré znížia rozpočtový deficit krajiny na budúci rok na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).
V roku 2010 dosiahol deficit až 9,8 % HDP. Minulý rok sa síce Lisabonu podarilo skresať schodok štátneho rozpočtu na 4,2 % HDP, no len vďaka jednorazovému presunutiu približne 6 miliárd eur z dôchodkových fondov veľkých portugalských bánk do štátneho rozpočtu. Tento rok by Portugalsko malo znížiť rozpočet na 4,5 % HDP a aj s tým bude mať problémy, pretože podľa informácií štatistického úradu z konca minulého týždňa rozpočtový deficit krajiny vzrástol v 1. kvartáli 2012 na 7,9 % HDP zo 7,5 % HDP v rovnakom období vlani.
Podľa súdu vláda nebude môcť v rokoch 2013 až 2015 šetriť na obmedzení odmien vo verejnom sektore, ako to zaviedla v rámci úsporných opatrení. V úsilí ušetriť vláda rozhodla, že počas čerpania pomoci obmedzí vianočné a dovolenkové odmeny dôchodcov a zamestnancov vo verejnom sektore. Súd však tento krok označil za zásah do práva na rovnaké zaobchádzanie, pretože úsporné opatrenia sa tak dotknú len určitej skupiny obyvateľstva.
Rozhodnutie súdu je nepriaznivou správou pre vládu premiéra Pedra Passosa Coelha, ktorý teraz musí nájsť nové zdroje na zníženie rozpočtového schodku od roku 2013 na stanovenú úroveň. Coelho na rozhodnutie zareagoval slovami, že vláda sa pokúsi zaviesť také opatrenia, ktoré by sa dotkli všetkých obyvateľov Portugalska rovnako.

Súvisiace články

Aktuálne správy