Komora sestier vyzvala premiéra, aby riešil ich platy

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek žiada vládu, aby využila všetky svoje kompetencie a možnosti a zabezpečila zachovanie zákona o minimálnych mzdových nárokoch a jeho uplatňovanie v praxi

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Mária Lévyová vyzvala predsedu vlády SR na riešenie situácie, ktorá vnikla pri napĺňaní zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier. Ako vo výzve uvádza, komora sa obrátila na viaceré orgány štátnej i verejnej správy. Žiadna z oslovených inštitúcií im však neponúkla východisko zo vzniknutej situácie. Komora preto žiada, aby využila všetky svoje kompetencie a možnosti a zabezpečila tak zachovanie zákona a jeho uplatňovanie v praxi. Zároveň komora žiada zastaviť degradáciu sestier a požaduje aj dofinancovanie rezortu tak, aby verejnosť dostala kvalitnú zdravotnú starostlivosť a zaistilo sa finančné krytie oprávnených nárokov sestier aj iných zdravotníckych pracovníkov.

Komora vyjadrila aj znepokojenie nad návrhom Generálnej prokuratúry, ktorá na Ústavnom súde namieta zákon o platoch sestier. „Týmto návrhom došlo k spochybneniu základných občianskych práv a petičného práva, ktoré by mali byť v demokratickej spoločnosti prioritnými. Ide o výkon regulovaných, autonómnych povolaní, ktorých podmienky sú legislatívne upravené,“ upozornila Lévyová. Ako vo výzve uvádza, napriek tomu, že zákon našiel oporu naprieč celým politickým spektrom, väčšina sestier sa zvýšenia mzdy nielenže nedočkala, ale dokonca si výrazne pohoršila. Sestry boli nútené podpísať dodatky či nové pracovné zmluvy, ktoré z nich robia sčasti administratívnych pracovníkov či asistentov. Komora dlhodobo namieta takéto obchádzanie zákona. Sestry prízvukujú, že nemôžu za stav, v ktorom sa nachádza slovenské zdravotníctvo. Nesú však zodpovednosť za pacientov a klientov.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek našiel v parlamente podporu u 141 poslancov. Mnohé sestry sa však od nadobudnutia účinnosti zákona, teda od 1. apríla toho roka, zvýšenia platov nedočkali. Komora sa tak postupne so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie obrátila na ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo práce, vyššie územné celky, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu a nedávno aj na verejnú ochrankyňu práv.

Súvisiace články

Aktuálne správy