Objednávky na nové výrobky z Nemecka v máji prekvapujúco vzrástli

Berlín 5. júla (TASR) – Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v máji prekvapujúco ožili a vzrástli. Dôvodom bol nečakane veľký dopyt po nemeckých produktoch v krajinách eurozóny. Informovalo o tom dnes ministerstvo hospodárstva v Berlíne.
Z najnovších štatistík vyplýva, že nemecké podniky zaznamenali v máji nárast objednávok o 0,6 % v porovnaní s aprílom, keď dopyt po ich výrobkoch po revízii klesol medzimesačne o 1,4 %. Analytici pritom odhadovali, že záujem o dodávky nových výrobkov z Nemecka bude v máji stagnovať.
Štatistiky tiež odhalili, že zatiaľ čo domáce objednávky v máji klesli o 1,3 %, dopyt po nemeckých výrobkoch v zahraničí vzrástol o 2,3 %. Nemecko za to vďačí eurozóne, ktorá si v máji objednala o 7,7 % viac produktov ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Mnohé krajiny menovej únie pritom bojujú s dlhovou krízou a všetci členovia bloku musia zavádzať prísne úsporné opatrenia. Na druhej strane, objednávky na nemecké výrobky v štátoch, ktoré nie sú členmi eurozóny, v máji klesli o 0,8 %.
V medziročnom porovnaní sa dopyt po výrobkoch nemeckých tovární v máji znížil po očistení od sezónnych vplyvov o 5,4 %, čo je menej ako 6-% pokles, ktorý Nemecku predpovedali analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy