Spotrebiteľské ceny sa na Slovensku menia relatívne málo

Bratislava 5. júla (TASR) – Spotrebiteľské ceny sa na Slovensku nemenia často. Konštatuje to štúdia Branislava Karmažina z Odboru menovej politiky Národnej banky Slovenska (NBS) pod názvom Analýza rigidity spotrebiteľských cien v SR.
"Frekvencia zmien cien na Slovensku je 18 % a priemerná vážená dĺžka trvania zmeny ceny dosahuje približne 12,3 mesiaca," uviedol Karmažin. Naproti tomu priemerná frekvencia zmien cien v eurozóne je 15,1 % a priemerná dĺžka trvania zmeny ceny dosahuje zhruba 12 až 15 mesiacov.
Podľa Karmažina dosahujú vysokú frekvenciu zmien najmä ceny nespracovaných a spracovaných potravín. Naopak, málo sa menia ceny trhových služieb a administratívnych cien. Niektoré tovarové skupiny spotrebného koša takisto vykazujú znaky sezónnosti frekvencie cenových zmien.
Výsledky analýzy takisto ukázali, že neexistuje všeobecná rigidita cien smerom dole. Vyplýva to z faktu, že síce prevládajú cenové rasty, ale na druhej strane cenové poklesy nie sú neobvyklé. Pritom 44 % zo všetkých zmien cien sú cenové poklesy. "Menší podiel poklesov cien je znateľný u cien trhových služieb a administratívnych cien," podotkol Karmažin.

Súvisiace články

Aktuálne správy