Francúzsko vráti Grécku úroky z dlhopisov v hodnote 754 miliónov eur

Paríž 4. júla (TASR) – Francúzsko vráti Grécku 754 miliónov eur, ktoré jeho centrálna banka zarobila na úrokoch z gréckych dlhopisov. Vyplýva to z novelizácie zákona o rozpočte na rok 2012.
Európska centrálna banka (ECB) vo februári naznačila, že národné centrálne banky môžu odovzdať zisk z gréckych dlhopisov vládam, ktoré potom môžu tieto peniaze dať Grécku.
"Francúzsky štát vráti Grécku úroky, ktoré zarobila Banque de France z gréckych dlhopisov, a to vo výške 754 miliónov eur," uvádza sa v dokumente o rozpočte.
Nová francúzska socialistická vláda zároveň oznámila, že chce tento rok získať z nových daní 7,2 miliardy eur, aby zaplátala dieru v rozpočte spôsobenú spomalením ekonomiky. Medzi nové dane bude patriť napríklad jednorazový odvod bohatých domácností a veľkých firiem.
Presnejšie, vláda plánuje zaviesť jednorazový odvod pre bohatých s majetkom vyše 1,3 milióna eur. Táto daň by mala do štátneho rozpočtu priniesť 2,3 miliardy eur. Ďalších 1,1 miliardy eur by mal rozpočet získať z mimoriadnej dane pre veľké banky a energetické firmy, ktoré majú ropné zásoby.

Súvisiace články

Aktuálne správy